T2

Test: AKTIVITETSARMBÅND

Disse holder styr på alt du gjør

TEST: Aktivitetsarmbånd.

Fra venstre bak og rundt med klokka: Polar Loop, Nike Fuelband+ SE, Jawbone Up24, Fitbit Flex og Garmin Vivofit.
Fra venstre bak og rundt med klokka: Polar Loop, Nike Fuelband+ SE, Jawbone Up24, Fitbit Flex og Garmin Vivofit. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
20. apr. 2014 - 10:26

«Wearables»-trenden har slått inn for fullt, men det er fortsatt aktivitetstrackerne som er de fremste representantene. Kort fortalt er dette små brikker du enten skal ha rundt armen, i lomma eller beltet.

Ved hjelp av et akselerometer registrerer de bevegelsene dine, og dataene brukes videre til å beregne kaloriforbrenning, antall steg og så videre.

Alle produktene i denne testen har støtte for bluetooth 4.0 (også kalt bluetooth smart eller bluetooth low energy), som gjør at de kan synkronisere med en kompatibel telefon med jevne mellomrom uten at batteriet brukes opp på en dag.

Tanken er at du ved å registrere alt du foretar deg i løpet av en dag (og i noen tilfeller også hva du spiser og drikker) skal bli mer bevisst på eget aktivitetsnivå, og dermed motivere deg til å komme deg ut av sofaen et par ekstra ganger i uka.

Vi har hatt inne stort sett rubbel og bit av alternativer fra Polar, Nike, Fitbit, Jawbone og Garmin.

TEST: Monster iSport Victory:  Sitter som støpt mens du trener

Hva er unikt med Polar Loop?

Hos Polar er det ikke overraskende trening som står i fokus. Du kan nemlig kombinere selskapets pulsbelter (nærmere bestemt H6 og H7) med Loop-båndet for å registrere treningsdata basert på puls, og ikke bare bevegelser.

Som kjent blir det nemlig ikke spesielt store utslag på skrittelleren av at du sykler eller trener på ellipsemaskin.

Det skal riktignok sies at selskapets pulsbelter allerede har en egen app som kan registrere dataene fra dem, men her får du altså dét i tillegg til kontinuerlig måling av skritt, kalorier og slikt. (Og dessuten kan du bare holde pulsbeltet inntil båndet, så er du i gang med en treningsøkt).

Hva er unikt med Nike+ Fuelband SE?

Nike måler alt du gjør i sin egen valuta Nikefuel, som de riktignok ikke vil oppgi konkret hva består av.

Det gjør at du skal få et helhetlig tegn på aktivitetsnivået uansett hva du egentlig holder på med og hvilken enhet du benytter i Nike+-økosystemet.

Det sosiale aspektet står også langt frem, ved at du enkelt kan logge inn med Facebook-kontoen din og se hvem av dine venner som er på Nike+. Det gjør det svært enkelt å sammenlikne resultater og aktivitetsnivå.

Selve festet til båndet er også rett og slett en USB-plugg, noe som gjør at du ikke trenger å ha med deg noen ekstra ladekabel, men bare kan plugge den rett i en USB-port. Det er praktisk, og Fuelband har nok også det vi vil kalle et litt mer spenstig design enn de øvrige.

Les også: Denne lille kofferten gjør sykkelen din elektrisk

Hva er unikt med Fitbit Flex?

Fitbit har en mer helhetlig tilnærming til helse enn de øvrige, med registrering av mat- og væskeinntak direkte i den tilhørende appen.

Flex har også innebygget vibrasjonsmotor, slik at den kan vekke deg om morgenen uten at den som eventuelt ligger ved din side våkner.

Den vibrerer også når du har nådd dagens mål, og kan brukes til å minne deg på å bevege deg til spesifikke tidspunkt hver dag (eller andre ting du vil huske på), for eksempel.

I motsetning til de to andre er Flex-båndene (det følger med to størrelser) laget i myk, fleksibel plast, og det gjør det veldig komfortabelt å ha på. Men du får ingen skjerm, og den kan derfor ikke erstatte armbåndsuret på noe som helst vis.

Hva er unikt med Jawbone Up24?

Jawbone-båndet byr stort sett på alt konkurrentene over har, men har også et par smarte funksjoner.

Søvntrackingen kan for eksempel vekke deg på det tidspunktet den mener passer best etter din søvnsyklus - noe som skal resultere i at du våkner mer opplagt enn du ville gjort om du våknet akkurat på det oppsatte alarmtidspunktet.

Den har også matregistrering i appen, vibrerende bevegelsespåminnelser i løpet av dagen og en meget tiltalende og funksjonsrik app. Den har dog heller ingen skjerm, og mekanismen som holder den på plass rundt armen er sårbar for å knekke.

Hva er unikt med Garmin Vivofit?

Spesielt to ting gjør Vivofit unik: Den har først og fremst en skjerm som alltid er på, og det gjør at den kan erstatte armbåndsuret ditt, i tillegg til at det gjør deg langt mindre avhengig av en app eller nettportal for å følge med på dagens aktivitetsnivå.

I tillegg benytter den seg av to små knappcellebatterier, noe som gjør at den skal holde over ett år på batteri. Det er et behagelig avbrekk fra alle de øvrige, som må lades hver femte til sjuende dag.

Det synkroniserer også bare når du forteller det at det skal gjøre det ved å holde inn den ene knappen.

Vivofit snakker også med pulsbeltene til Garmin, noe som ikke er rart, med tanke på at Garmin er blant de fremste på slikt utstyr. Du kan også benytte deg av mat- og kaloridata fra MyFitnessPal.

Hva er likt?

Alle båndene byr på registrering av antall steg og antall kalorier, men Nike har droppet distansemålingen etter kritikk mot nøyaktigheten til første utgave.

Alle registrerer også søvnmønsteret ditt, men på veldig grunnleggende nivå, stort sett med dyp og lett søvn og våken.

PS: Vi har også testet Withings Pulse, et godt alternativ om du ikke vil ha et armbånd til å gjøre registreringen.

Konklusjon

Vi synes Polar og Nike er de to minst gode i dette selskapet, mens det er tett i toppen mellom de øvrige tre. Garmin-båndet har ikke helt alle de samme helsefunksjonene som båndene fra Jawbone og Fitbit, men vi liker det faktum at det har en skjerm som alltid er på og at batteriet ikke må lades hver uke.

Fitbit-båndet har tilnærmet alle funksjoner vi ser etter, men mangler en ordentlig skjerm. Jawbone gjør på sin side stort sett alt det Fitbit gjør, men utformingen av båndet er skjørt og vi har allerede opplevd at vårt begynner å bli ganske slakt i avstivingen som gjør at det holder seg på plass rundt håndleddet.

Dermed blir det en delt seier til Fitbit Flex og Garmin Vivofit - Fitbiten bør være førstevalget om du vil ha en holistisk helse-dings, mens Vivofit bør stå øverst på ønskelista om du aller helst bare vil holde styr på aktivitetsnivået - og gjerne få en klokke på kjøpet.

Les også:

Her er brillene som skal fjerne jetlag

TEST: Pulsklokker med innebygget GPS

Slik velger du rett GPS-pulsklokke  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.