MOBIL

Test: Sony Xperia Z2

Dette er en av de beste smarttelefonene akkurat nå

TEST: Sony Xperia Z2.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. apr. 2014 - 15:17

Spesifikasjoner

Type: Vann- og støvtett (IP58)
Størrelse: 146,8 x 73,3 x 8,2 mm, 163 g
Skjerm: 1920 x 1080 piksler, 5,2 tommer, 423 PPI, IPS LCD
Operativsystem: Android 4.4.2

Nettverk: GSM, 3G, LTE
Internett: Edge, DCHSPA, LTE, Wi-fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth: 4.0+AptX, ANT+
Navigasjon:
 AGPS, GLONASS

Minne: 3 GB RAM, 16 GB lagringsminne
Minnekort: Ja, Micro-SDXC
Systembrikke: Qualcomm Snapdragon 801
Prosessor: Krait 400, 4 x 2,36 GHz
Grafikkprosessor: Adreno 330
USB: 2.0, Micro-USB
Medieutgang: 3,5 mm minijack, MHL
FM-radio: Ja

Kamera: 20,7 MP,f/2,0, 27 mm (35 mm-ekvivalent), 2,2 MP front
Videoopptak: 4k UHD, 1080p, 720p 120FPS

Batteri: 3200 mAh

Pris: Fra 5700 kroner (nettbutikk)

Se alle spesifikasjoner

Kort oppsummert

Sony Xperia Z2 er den største av de nye Android-toppmodellene, og frister med god skjerm, sprek maskinvare og vanntett deksel. Det er likevel ikke så mye som er nytt sammenlignet med forgjengeren.

Dette er  kortversjonen av testen.

Les hele testen på neste side.

Konklusjon

I et marked som domineres av Samsung og Apple er det ikke lett å skape seg et navn. Selv ikke om du heter Sony, og er en av verdens største produsenter av forbrukerelektronikk.

Japanerne kjører likevel hardt, og har den siste tiden lansert et nytt flaggskip hvert halvår. Xperia Z2 er den nyeste modellen, og er ærlig talt en mindre oppgradering av Xperia Z1.

Da vi testet Z1 mente vi at den var den beste smarttelefonen uansett plattform, og på tampen av fjoråret utropte vi den til årets mobil. Så oppfølgeren har en solid plattform å stå på.

Godt er det, for det er langt mellom de store nyhetene her.

LES OGSÅ: Flaggskip for småpenger

På høyde med de beste

Skjermen har vokst til 5,2 tommer og har blitt vesentlig bedre enn sist. Maskinvaren på innsiden er den samme spreke som står i Samsung Galaxy S5 og HTC One (M8). Utover dette er det noen programvarenyheter her og der, og det er stort sett det.

Vi snakker med andre ord om en relativt liten oppdatering av en eksisterende modell. Det blir omtrent som da Apple lanserte iPhone 4S eller 5S.

Så skal vi understreke at vi ikke egentlig mener at dette er verken positivt eller negativt. Det viktigste er tross alt om det er en god telefon eller ei. Men spesielt spennende kan vi ikke påstå at det er.

LES OGSÅ: Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

En av de beste akkurat nå

Nuvel. Det er mye positivt å si om Xperia Z2, og spør du oss er dette en av de aller beste smarttelefonene du kan kjøpe akkurat nå.

Dette er de viktigste grunnene:

Skjermen en nydelig. Sony har endelig kvittet seg med plastfilm på telefonens fremside og bakside. Kameraet er et av de beste på en Android-telefon. Maskinvaren er vel så sprek som konkurrentenes. Batteritiden er god. Xperia Z2 fungerer bra som telefon. Den er enkel å bruke, og har et flott brukergrensensnitt.

At den er støv- og vanntett er også viktig. Ikke så mye fordi du kan bade med den, men fordi du kan bruke den i all slags vær, og i de fleste situasjoner. Nyttig om du følger en matoppskrift på mobilen, for eksempel.

LES OGSÅ: Dette er Nokias nye flaggskip

Baksiden er laget i glass.
Baksiden er laget i glass. Marius Valle
Den perfekte telefonen finnes dog ikke. Våre største ankepunkter mot Z2 er at 16 GB minne er i minste laget. Skal du filme i 4k-oppløsning, fyller du denne plassen på minutter, men telefonen har minnekortstøtte. Vi opplever skjermen litt vanskelig å se når vi tar bilder i sterkt sollys. Fronthøyttalerne er en naturlig god idé, men har ikke akkurat imponerende lyd om vi sammenligner med HTC One (M8).

Utover dette er det ikke mye vi kan klage på. Vi kunne selvsagt trukket frem at konkurrentene har fingeravtrykkleser, pulsmåler, dybdekamera og andre gimmicker. Vi savner det i grunnen ikke.

Vi har enkelt og greit ikke så mye å klage over.

LES OGSÅ: – Mange streker på telefonen betyr ikke at du har god forbindelse

Alternativene

Det betyr ikke at det ikke er alternativer å vurdere. Telefonen koster tross alt 5700 kroner.

Samsung Galaxy S5: Skal du ha en Android-toppmodell i dag, er dette en naturlig telefon å ha med i vurderingen. Denne og Xperia Z2 deler en rekke egenskaper, da de begge er vanntette, og har samme prosessor. Skjermen til Z2 er noe større, men vi tviler på at noen vil begynne å myse selv om størrelsen krymper 0,1 tommer. Galaxy S5 har også pulsmåler og fingeravtrykkleser - to gimmicker som ikke egentlig bringer noe nytt til torgs. Prisen er 5450 kroner.

LES MER: Den beste Galaxy-modellen til nå

HTC One (M8): Gjør det samme som Xperia Z2, men er ikke vanntett. Kameraet er dessuten ikke på høyde når det kommer til bildekvalitet, men kan ta opp dybdedata slik at du kan legge filtre på forskjellige deler av bildet avhengig av avstand fra kameraet. Prosessoren er den samme, skjermen er fem tommer, og det er generelt de samme spesifikasjonene. Koster fra 5800 kroner.

LES MER: HTCs nye toppmodell er den flotteste telefonen vi har sett på lang tid

Apple iPhone 5S: Om du vil ha en stor skjerm er iPhone 5S ikke en modell du skal vurdere. Om du derimot setter pris på en liten og lett telefon kan en være et godt valg. Kameraet er bra, men vi foretrekker Xperia Z2, siden dette kameraet har så mange flere muligheter. På den annen side får du tilgang til det store Apple-økosystemet med en iPhone. Koster rundt 5400 kroner for 16 GB-utgaven.

LES MER: TEST: Apple iPhone 5S

Vi skal selvsagt også nevne TEST: Sony Xperia Z1 og TEST: Sony Xperia Z1 Compact , som begge er strålende alternativer. Selv om prosessoren er svakere og skjermen ikke er i samme klasse, er Xperia Z1 fremdeles et solid valg. Begge variantene koster fra 4000 kroner.

Vi anbefaler Sony Xperia Z2.
Vi anbefaler Sony Xperia Z2. Sony/montasje

Oppsummert

Det var enkelt å utrope Xperia Z1 til den beste smarttelefonen på marekdet da vi testet den. De slapp telefonen et halvår etter fjorårets toppmodeller, og var naturlig nok sprekere enn de viktigste konkurrentene.

Z2 kommer imidlertid samtidig som andre nye toppmodeller.

Forskjellene mellom disse er små, og hvilken du skal velge kommer an på hvilke egentskaper du selv vektlegger. De er i praksis like spreke, alle har gode skjermer, kameraene er - om enn forskjellige - jevnt over gode, og de kjører siste utgave av Android med forskjellig programvare på toppen.

Vi for vår del foretrekker knepent Xperia Z2 fremfor Galaxy S5 og One (M8). Xperia Z2 har den største skjermen, det kraftigste batteriet og det mest spektakulære kameraet. At den er vanntett uten å ha et rent plastdeksel er også et pluss i vår bok.

Uansett er dette alt i alt lite annet enn en oppdatert Xperia Z1, men det kan vi i grunnen ikke klage over.

Les hele testen av Sony Xperia Z2 på neste side.

LES OGSÅ:

Tre tjenester du bør slutte å betale for

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Fått ny smarttelefon?

Dette merket betyr bedre trådløs lyd  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.