MOBIL

Test: Nokia Lumia 930

Denne bør få deg til å vurdere Windows Phone

TEST: Nokia Lumia 930.

Alle tastene på telefonen sitter på høyre side.
Alle tastene på telefonen sitter på høyre side. Bilde: Marius Valle

Spesifikasjoner

Type: Trykkskjerm
Størrelse: 137 x 71 x 9,8 mm, 169 g
Skjerm: 1920 x 1080 piksler, 5 tommer OLED, 441 PPI
Operativsystem: Windows Phone 8.1

Nettverk: GSM, 3G, LTE
Internett: Edge, DCHSPA, LTE, Wi-fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth: 4.0
Navigasjon:
 AGPS, GLONASS

Minne: 2 GB RAM, 32 GB lagringsminne
Minnekort: Nei
Systembrikke: Qualcomm Snapdragon 800
Prosessor: Krait 400, 4 x 2,26 GHz
Grafikkprosessor: Adreno 330
USB: 2.0, Micro-USB
Medieutgang: 3,5 mm minijack, Miracast
FM-radio: Ja

Kamera: 20 MP, f/2,4, 26 mm OIS
Videoopptak: 1080p 30FPS

Batteri: 2420 mAh

Pris: Fra 4500 kroner (nettbutikk pr 04.07.14)

Se alle spesifikasjoner


Kort oppsummert

Nokia Lumia 930 er den beste Windows Phone-telefonen til dags dato. Den ser bra ut, har et kamera som tar gode bilder, sprek maskinvare og mange smarte funksjoner. Det skader ikke at Windows Phone fremstår som mer attraktivt enn noen gang tidligere.

Dette er kortversjonen av testen.
Les hele testen på neste side.

Konklusjon

Vi kan ikke tenke oss noen andre mobilprodusenter som har fått så lite igjen for å lage gode telefoner som Nokia har gjort. Deres Lumia-modeller har stort sett vært av det gode slaget, men likevel måtte de gi tapt og selge ut til Microsoft.

Men så har de også, slik vi har sett det, vært hemmet av å kjøre Windows Phone. For uansett hvor frisk og nyskapende plattformen har vært, har vi alltid pekt på apputvalget og manglende funksjoner som den store steinen i skoen.

Til stor irritasjon for Windows Phone-fansen, får vi si.

Bedre og bedre

Så Nokia Lumia 930 begrenses selvsagt av det Windows Phone mangler. Den gode nyheten er at vi får mindre og mindre å plukke på når vi tester Windows-mobiler. Selv om det er for tidlig å friskmelde appbutikken, er det færre og færre apper vi virkelig savner når vi flytter SIM-kortet fra en iPhone eller Android-telefon.

Dette vil selvsagt være høyst individuelt, men om du vurderer å skifte til Windows Phone foreslår vi at du lager deg en liste over appene du ikke kan leve uten, og deretter søker etter dem på Windows Phone Store. Det kan hende du blir positivt overrasket.

At Lumia 930 kjører Windows Phone 8.1 betyr også at den har fått en rekke nye og praktiske funksjoner. De viktigste syns vi er at det nå er et skikkelig varselsenter, snarveier til innstillinger vi endrer ofte på, apper kan oppdateres automatisk, og at du kan dele tilgang til hjemmenettverket ditt med venner uten å gi fra deg koden.

For å nevne noe. Vi har allerede skrevet om hva som er nytt i Windows Phone 8.1, og testet den første telefonen med denne versjonen.

LES MER:

Microsoft lanserer Windows Phone 8.1  

Slik er den første Windows Phone 8.1-mobilen

Det er plass til flere fliser i bredden enn tidligere på Windows Phone 8.1.
Det er plass til flere fliser i bredden enn tidligere på Windows Phone 8.1. Marius Valle

Flott telefon

Det er uansett Lumia 930 det skal handle om her. Spør du oss er dette en telefon som bør få deg til å vurdere Windows Phone på alvor.

Om det er noe de tidligere Nokia-designerne kan, så er det å lage flotte telefoner.

Lumia 930 har ramme i metall, et svakt kurvet glass foran skjermen, og et plastdeksel du får i nøytrale og morsomme farger på baksiden. Vårt eksemplar er signaloransj på baksiden, og gir et «business in the front, party in the back»-uttrykk. Det skiller seg defintivt fra mengden av Android-telefoner der ute. Det får være opp til hver enkelt om de liker det eller ikke, men telefonen ser i alle fall ut til å være godt bygget.

Vi skulle gjerne sett at telefonen var vanntett.

God skjerm

Skjermen er skarp og fin, duger til alt fra video til surfing. Den er godt leselig i sollys, og har hanskemodus du kommer til å sette pris på til høsten.

Av tekniske finesser er det bare minnekortstøtte vi savner. Det er ikke bare-bare. Telefonen kan lagre ukomprimerte bilder, så bruker du kameraet mye kan 32 GB fort føles begrensende.

Utover dette har Lumia 930 alt du venter å finne på en moderne smarttelefon, og har dessuten trådløs lading innebygget.

SE OGSÅ: Alle spesifikasjonene

Systembrikken er en Qualcomm Snapdragon 800, som for Android-produsentene er snøen som falt i fjor. Det betyr selvsagt ikke så mye så lenge telefonen er kjapp og smidig i bruk. Her er det sjeldent tregheter å spore. Det er stort sett bare når vi veksler mellom apper at vi syns det kan gå litt sent, da de fleste appene trenger noen sekunder på å starte opp igjen. Det kan være kjedelig nok, men det er engang bare slik Windows Phone fungerer.

Alle appene er samlet i denne applisten.
Alle appene er samlet i denne applisten. Marius Valle

Bra, men litt tregt kamera

Kameraet er et av de beste du får i en smarttelefon i dag dersom du først og fremst ser på bildekvalitet og muligheter. Detaljgjengivelsen er svært god, og takket være optisk bildestabilisator er det enklere å få gode resultater når belysningen ikke er perfekt.

Nå er det riktig nok noen lysforhold kameraet ikke er veldig glad i, og da spesielt gråvær.

Da opplever vi at bildene blir litt livløse i fargene, men så har Lumia 930 et triks i ermet. Den kan nemlig lagre ukomprimerte råfiler, som betyr at du det er rom får å fikse på bildene i ettertid. Riktig nok ikke i like stor grad som med et skikkelig digitalkamera, men det er kjekt å ha muligheten.

Men så skal det også sies at kameraet er tregere enn på Android-toppmodellene. Fra du knipser til bildet er lagret og kameraet er klart på nytt tar det to sekunder. Det er ganske tregt. Kameraet kan dessuten bruke opp mot fem sekunder på å starte opp. Her kan du fort gå glipp av akkurat den situasjonen du forsøkte å fange.

Vi liker ellers også at det er god lyd i hodesettutgangen. Dette er en telefon som duger bra til musikk, og den store skjermen gjør den også velegnet til video.

Brukeropplevelse

Når det kommer til brukeropplevelse er det ingen store overraskelser her. Windows Phone fungerer likt på alle telefoner, og den nye versjonen gjør det enklere å tilpasse telefonen slik du vil ha den. Det er plass til flere fliser på skjermen, og du kan ha egne bakgrunnsbilder i flisene.

Vi syns fortsatt innstillignsmenyen til Windows Phone er litt uoversiktlig, og vi skulle ønske det var mulig å sortere apper etter eget ønske i applisten. Vi savner også å kunne slå opp kontakter fra oppringeren uten å gå innom kontaktlisten, slik man kan på Android (og Nokias gamle Symbian-telefoner). Vi opplever også noen nettsider som litt kranglete med Internet Explorer 11.

Jevnt over er likevel brukeropplevelsen til Windows Phone konsistent og god.

Det er også god lyd under samtaler, og antenneytelsen har vi ikke noe å utsette på. Batterikapasiteten er litt knapp sammenlignet med Android-flaggskipene. Vi opplever at Lumia 930 varer hele dagen, men du bør belage deg på forsiktig bruk om du trenger at batteriet skal vare i to dager.

Vi anbefaler Nokia Lumia 930.
Vi anbefaler Nokia Lumia 930. Nokia/montasje

Alternativer

Microsoft vil ha 4500 kroner for denne telefonen. Det er slett ikke ille for toppmodellmateriale, men det betyr også at det er en del andre alternativer å sjekke ut.

Alle priser er hentet inn 4. juli 2014.

Nokia Lumia 1520: Om det er Windows Phone som står på ønskelisten, er Lumia 1520 et aktuelt alternativ. Den har stort sett de samme egenskapene som Lumia 930, men har en skjerm på hele seks tommer. Denne telefonen har dessuten støtte for minnekort, og kameraet er det samme. Batterikapasiteten er vesentlig bedre. Koster fra 4400 kroner.
LES MER: Test av Nokia Lumia 1520

Nokia Lumia 1020: Et annet aktuelt valg for deg som setter kameraet høyeste. Dette er fremdeles kongen på haugen når det kommer til ren og skjær bildekvalitet. Med 41 megapiksler og xenonblits kan den i grunnen konkurrere med vanlige kamera. Dessverre er den også litt treg, og prosesseringen av bilder tar lenger tid enn på andre toppmodeller. Det skyldes den store informasjonsmengden som skal behandles av den relativt beskjedne maskinvare. Men prisen på 2500 kroner gjør at den likevel er meget interessant, og et veldig godt kjøp.
LES MER: Test av Nokia Lumia 1020

Sony Xperia Z2: Den har riktig nok ikke de samme mulighetene for manuell kontroll, men Xperia Z2 har likefullt et svært bra kamera som også tar video i 4k-oppløsning. Har litt sprekere prosessor, minnekortstøtte, stor og skarp skjerm, god batteritid og er vanntett. Koster fra 5000 kroner.
LES MER: Dette er en av de beste smarttelefonene akkurat nå

LG G3: Med 5,5 tommers skjerm presset inn i et deksel som ikke er stort større enn Samsung Galaxy S5 eller Sony Xperia Z2 er dette en svært interessant modell. Den har kamera med laserbasert autofokus som fungerer oppsiktsvekkende bra, og har dessuten optisk bildestabilisator. Skjermen har også svært høy oppløsning, og maskinvaren er sprek. Koster fra 5000 kroner.
LES MER: Sylskarp skjerm og kamera med laserfokus

Samsung Galaxy S5: Denne vanntette toppmodellen kjenner nok de fleste mobilinteresserte godt til. Den har sprek prosessor, stor skjerm og både fingeravtrykkleser og pulsmåler innebygget. Koster fra 5000 kroner.
LES MER: Den beste Galaxy-modellen til nå

HTC One (M8): Om design og multimedia er det som gjelder, er HTC One (M8) et aktuelt valg. Her får du to gode stereohøyttalere i front, deksel som for det meste er i metall, og et kamera med dybdesensor som lar deg gjøre interessante ting med bildene i ettertid. Hva bildekvalitet angår er den ikke på nivå med altivernativene over, uten at det er snakk om et dårlig kamera heller. Koster fra 5000 kroner.
LES MER: HTCs nye toppmodell er den flotteste telefonen vi har sett på lang tid

Oppsummert

Nokia Lumia 930 er en telefon vi gjerne anbefaler til deg som vil ha noe som skiller seg litt ut, har et kamera som tar bilder med god teknisk kvalitet, et brukervennlig menysystem og en rekke smarte muligheter.

Det negative er at telefonen er litt tung, at batteriet typisk må lades hver dag, og at selv 32 GB kan bli knapt når du tar ukomprimerte bilder og ikke har minnekortstøtte. Kameraet er litt tregt sammenlignet med Android-toppmodellene og iPhone. Vi opplever også at telefonen blir ganske varm når den jobber hardt.

Hvor tungt det negative veier får være opp til hver enkelt å avgjøre. Vi tror nok først og fremst det er Windows Phone det står på for de fleste. Om du først tar steget over, tror vi ikke du kommer til å angre, for Windows Phone 8.1 er virkelig et stort steg i riktig retning.

Dette er en av de bedre på markedet akkurat nå, og den koster ikke all verden heller. Nokia Lumia 930 er altså en telefon vi gjerne anbefaler.

Les hele testen av Nokia Lumia 930 på neste side.

LES OGSÅ:

Lumia 1320: Denne har et alvorlig bra batteri

LG G3: Sylskarp skjerm og kamera med laserfokus

Sony Smartband: Dette armbåndet logger alt du gjør

Galaxy S5: Den beste Galaxy-modellen til nå

Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.