T2

Test: GOOGLE CHROMECAST

Den lille dingsen som gir deg Netflix på TV-en

TEST: Google Chromecast.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
19. jan. 2014 - 11:25
Vis mer

Google har drøyet lenge med å slippe sin mediedings Chromecast i andre markeder enn USA, men det betyr ikke at den er umulig å få tak i her på berget.

Importert

En drøss av norske nettbutikker har for lengst importert Chromecast, og vi har lånt vår testutgave fra Multicom, som sammen med et par andre ser ut til å være billigst i skrivende stund.

Chromecast er kort fortalt en liten dings på størrelse med en stor minnepinne som du plugger i TV-en din. Med smarttelefonen eller PC-en kan du så kommandere den til å streame innhold fra internett.

Selve oppsettet er enkelt. Du plugger i Chromecast med HDMI og strøm via USB. Du kan benytte deg av en vanlig USB-port om du har det på TV-en eller receiveren din, men vi vil anbefale at du benytter deg av den medfølgende adapteren som plugges i strømuttaket i veggen. Mer om det litt senere.

Det følger også med en HDMI-forlenger om du har en TV som har en trang åpning til portene (Undertegnedes Samsung-TV har portene rettet nedover, og den hadde ikke plass til pluggen uten forlengeren).

Les også: Derfor vil Netflix produsere mer innhold selv

Tilhørende app

For å koble Chromecast til et trådløst nett trenger du å laste ned en app på iOS- eller Android-telefonen/-brettet ditt.

Med appen på plass kobler du deg til Chromecastens innebyggede trådløse nett og gir den navn og eventuelt passord til hjemmenettet ditt, og så er den klar til bruk.

Mobil-apper med Chromecast-støtte har en egen fane eller knapp som gjør at du kan starte avspilling på Chromecast, mens du på PC/Mac må laste ned en plugin til Google Chrome. Nettsider med Chromecast-støtte får så en liknende knapp med "Cast to Chromecast".

Les også: Sony vil revolusjonere hjemmet ditt med laserprojektorer

Chromecast får strøm via USB. Enten direkte, eller via en adapter som du plugger i veggen.
Chromecast får strøm via USB. Enten direkte, eller via en adapter som du plugger i veggen.

Streamer direkte

Hvorfor Google ikke har benyttet noen form av Android som base for Chromecast er litt underlig, men vi lar det ligge. Det finnes uansett en haug av liknende pinner som gir deg Android på TV-en.

Selve streamingen gjøres av Chromecasten selv, altså fungerer PC-en, mobilen eller nettbrettet kun som en fjernkontroll. Det gjør at du ikke belaster batteriet eller maskinvaren unødig.

Det gjør også at streamingen blir langt mer stabil enn hva tilfellet er om dataene først må fra ruteren til PC-en din og så derfra til Chromecast.

Utvalget av nettsider og applikasjoner som støtter Chromecast er foreløpig ganske begrenset. Netflix er selvfølgelig på plass, og det er også HBO Go og Hulu, den tredje store amerikanske nett-tv-tjenesten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Googles egen Youtube har naturligvis Chromecast-støtte, og Google Play Music og Movies. Videre finner vi nettradiotjenesten Pandora og noen få andre, relativt ukjente tjenester.

Vi skulle gjerne sett Spotify blant disse, og det gir Chromecast et lite handikap versus Apples Airplay og andre liknende løsninger.

Om du er av dem som benytter deg av pluginen Media Hint for å få tilgang til den amerikanske utgaven av Netflix, må vi også bemerke at denne ikke vil funke med Chromecast siden sistnevnte laster Netflix direkte uten proxy-løsningen Media Hint baserer seg på.

"Vi har for øyeblikket problemer med avspilling av denne tittelen. Prøv igjen senere, eller velg en annen tittel.", får vi.

Les også: Vi tester fem av de heftigste flatskjermene på markedet

Etter installasjon finner du ikonet for Chromecast-avspilling direkte i appene som støtter slik. Her Netflix.
Etter installasjon finner du ikonet for Chromecast-avspilling direkte i appene som støtter slik. Her Netflix.

God bildekvalitet

Vi har testet mest med Netflix, og bildekvaliteten er gjennomgående svært god. Chromecast laster Netflix' Super HD-kvalitet der den er tilgjengelig, og resultatet er uskillbart fra hva for eksempel Playstation 3 og Apple TV leverer. På undertegnedes 65 tommer store TV ser Chromecast-bildene upåklagelige ut. Lyden er også god.

Om du bruker ren USB-strøm må du riktignok være forberedt på at lyden i noen tilfeller kan henge litt etter bildet, og at bilderaten kan være litt hakkete. Vår erfaring var dog litt blandet - tilkoblet surroundreceiveren ga oss en slik opplevelse, mens rett i TV-en ikke ga problemet. 

Google anbefaler i alle fall at du bruker strømadapteren.

Vi irriterer oss også litt over at Netflix ikke automatisk går videre til neste episode når du bruker Chromecast. Når en episode er ferdig må du manuelt gå inn og sette i gang neste.

Kanskje er vi også litt gammeldagse, men vi skulle gjerne også sett en liten fjernkontroll. Det er litt unødvendig knotete å måtte inn på telefonen og inn i den respektive appen for å sette hva enn du ser på på pause.

Vi er heller ikke spesielt imponert over fanespeilingen.

Du kan nemlig speile en fane fra Google Chrome til TV-en via Chromecast, men bilderaten er for det første ekstremt laber, selv om du ikke speiler mer enn i 720P. Det duger ikke til video, og musepekeren vises heller ikke på skjermen.

Nei, Google, dette duger kun til å vise statiske bilder, og såvidt til det. Dette gjør Airplay og Apple TV mange ganger bedre.

KonklusjonSmarttelefonen eller nettbrettet kan brukes til andre ting mens du spiller av på Chromecast. Selve streamingen gjøres av dingsen selv.
KonklusjonSmarttelefonen eller nettbrettet kan brukes til andre ting mens du spiller av på Chromecast. Selve streamingen gjøres av dingsen selv.

Konklusjon

Mange har i dag noe av den samme funksjonaliteten som Chromecast leverer direkte i smart-TV-en sin, med både Netflix-app og fjernkontrollfunksjonalitet via smarttelefonen. Disse vil ha liten eller ingen nytte av Chromecast.

Har du en Apple TV er behovet også minimalt, vil vi påstå. Denne krever riktignok at du slår på boksen og bruker fjernkontroll for å se Netflix, men speilingskvaliteten fra en Mac er langt bedre.

Har du dog som meg en litt eldre, litt mindre smart TV på soverommet eller i kjelleren, kan Chromecast være akkurat det du trenger. Det lille den gjør, gjør den bra, selv om vi absolutt skulle ha sett at flere nettsider og applikasjoner hadde native-støtte for streaming via Chromecast.

Dette dukker nok forhåpentligvis opp etter hvert, og prisen på Chromecast (398 kroner) er uansett ikke stivere enn at valutaen for pengene likevel er god.

Takk til Multicom.no for lån av Chromecast.

Les også:

Vi tester seks smarte TV-er i mellomklassen

10 tips som gjør deg til en bedre fotograf

Med denne kan du hive ut dekoderen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.