ELBIL

Tesla-streiken sprer seg fra Sverige til Danmark

Danmarks største fagforbund varsler konflikt med elbilprodusenten Tesla, ifølge dansk TV 2. 

Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet.
Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet. Foto: Johan Nilsson/TT/NTB
5. des. 2023 - 08:12

Det er fagforbundet 3F som nå har valgt å ta stilling til svensk fagbevegelses kamp for at Tesla skal inngå en kollektivavtale, skriver kanalen.

3F Transport organiserer havnearbeidere og sjåfører.

Varselet innebærer at havnearbeidere og sjåfører i Danmark om 14 dager ikke kommer til å ta imot eller transportere biler fra Tesla som skal til Sverige.

Konflikt i over fem uker

Aksjonen blir iverksatt i solidaritet med det svenske fagforbundet IF Metall, som har gått til kamp mot det amerikanske selskapet fordi Tesla nekter å inngå en kollektivavtale med forbundet.

Konflikten i Sverige er nå inne i sin sjette uke, og stadig flere svenske fagforbund har aksjonert i sympati med IF Metall.

– Selv om man er en av de rikeste i verden, kan man ikke bare lage sine egne regler. Vi har noen avtaler på arbeidsmarkedet her i Norden, og dem må man overholde om man vil drive virksomhet her, sier leder Jan Villadsen i 3F Transport til TV 2.

I en pressemelding sier han videre at det er en selvfølge å støtte svensk fagbevegelse.

– IF Metall og de svenske arbeidstakerne kjemper nå en ufattelig viktig kamp. Når de ber om vår støtte, stiller vi selvfølgelig opp. I likhet med virksomhetene er fagbevegelsen global i kampen for å beskytte arbeidstakerne, sier Villadsen.

Har blokkert post

Også i Sverige har IF Metall fått støtte av en rekke andre fagforbund.

Blant annet har fagforbundene ST og Seko blokkert post og pakker som er knyttet til Tesla. Det betyr blant annet at Tesla ikke får tak i registreringsskilt til sine biler.

Teslas administrerende direktør og eier Elon Musk har flere ganger uttalt at han er helt imot fagforeninger som konsept.

Biogassbilene i kontrakten, og noen elektriske busser.
Les også

Biogass-biler: «Dau i motoren, god å kjøre»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.