KARRIERE

Teknologmenn tenker lite på andre

Dag Yngve Dahle
19. nov. 2009 - 14:44

Ferske analyser fra forskningsprosjektet Vilje-con-Valg ved Universitetet i Oslo viser klare forskjeller i hva studenter synes er viktig når de begynner å jobbe.

I tråd med mytene

Resultatene bekrefter enkelte myter, blant annet om realister:

Fysikkstudentene er aller minst opptatt av å få hjelpe andre når de kommer ut i arbeidslivet. Heller ikke hos matematikk-, IT- eller økonomistudenter står altruisme høyt i kurs.

Noe mer overraskende er det at sivilingeniør- og ingeniørstudentene har samme holdning. Tallene viser at de er mer opptatt av opptatt av hvordan ting virker enn å bidra til at andre får det bedre.

– Vi finner markante forskjeller mellom studentene når det gjelder slike idealistiske verdier, sier Camilla Schreiner, prosjektleder ved Naturfagsenteret, til Teknisk Ukeblad.

Slik går du opp i lønn

Jenter vil hjelpe

I motsatt ende av skalaen finner vi ikke overraskende sykepleiestudentene. Men også farmasi-, bioteknologi- og bioingeniørstudenter er opptatt av altruistiske hensyn.

– Det er svært interessant å se på hva det er med jobben som gjør at de føler at de kan hjelpe andre. Finner vi ut det, kan vi kanskje bidra til at flere velger realfag, sier hun.

Kvinner er mye mer altruistiske enn menn.

– Jeg er overrasket over det. Forskjellen mellom kjønnene er her så stor at kvinnelige matematikkstudenter har mer til felles med kvinnelig sykepleierstudenter enn mannlige matematikkstudenter, sier Schreiner.

Ingeniørstudentene er mest pengekåte

Likt og ulikt

Alle studentgruppene synes det er viktig at de får utvikle seg i jobben. Foruten er forskjellene markante.

  • Økonomistudenter er svært opptatt av å ha lederansvar. De vil også ha en sikker jobb, men bryr seg mindre om å jobbe kreativt og å hjelpe andre.
  • IT-studenter er mest opptatt av å ha en sikker jobb, men bryr seg mindre om lederansvar og enda mindre om å hjelpe andre.
  • Reiselivsstudenter vil helst ha en sikker og praktisk jobb og spennende arbeidsoppgaver. Å være kreativ i jobben er ikke viktig.
  • Journalistikkstudenter bryr seg om å bry seg om andre. De bryr seg ikke om lederoppgaver, men vil helst jobbe med noe praktisk.
  • Bioteknologistudenter vil la andre seg av lederjobbene, men ser det som desto viktigere å bidra til en bedre verden. Kreativt arbeid setter de også pris på.
  • Farmasistudenter er den studentgruppa som legger størst vekt på det å ha en sikker jobb. De vil også gjerne gjøre verden bedre og være til hjelp for andre.


Forbilder

– Det kan hende det er slik fordi mennesker som jobber med realfag sjelden har fokus på problemstillinger som dreier seg om samfunnsverdier og -spørsmål i sin arbeidsdag. Men er det ikke ganske altruistisk å jobbe for løsninger og tekniske fremskritt som kommer allmennheten til gode? Det sier Liv-Elisif Kalland, formann i Realistforeningen på Blindern.

Hun mener ulike forbilder kan forklare kjønnsforskjellene.

– Vi lever fremdeles i et samfunn hvor en større andel kvinner enn menn passer barn og jobber i omsorgsyrker. Vi har alle vokst opp med disse forbildene, uten at det rettferdiggjør forskjellige proriteringer hos de forskjellige kjønnene, sier Kalland.

Hennes kollega i NITO er inne på noe av det samme.

– Jeg møter mange ingeniørstudenter som brenner for energi- og miljøproblematikk, og som gjerne vil realisere idealistiske verdier. Men hvis tallene stemmer, må vi innse at her er det en jobb å gjøre, sier Cato Haugland, leder for NITO-studentene

Her somler studentene mest

Ber skolene skjerpe seg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.