OLJE OG GASS

Teknologidirektør langer ut mot norsk papirmølle

National Oilwell Varco mener særnorske regler ødelegger konkurranseevnen.

Teknologidirektør i National Oilwell Varco, Hege Kverneland, mener Norsok og særnorske dokumentasjonskrav ødelegger for norsk industri. Her fra National Oilwell Varcos anlegg i Søgne.
Teknologidirektør i National Oilwell Varco, Hege Kverneland, mener Norsok og særnorske dokumentasjonskrav ødelegger for norsk industri. Her fra National Oilwell Varcos anlegg i Søgne. Bilde: Peder Qvale
Ina AndersenIna AndersenJournalist
13. juni 2014 - 09:12

Hege Kverneland i National Oilwell Varco (NOV) startet sitt innlegg på Riggkonferansen i Stavanger med følgende replikk:

– Nå skal jeg først være litt sinna.

– Fremmer ikke norsk industri

Og det er norske særkrav som får gjennomgå i Kvernelands hjertesukk.

– Hensikten med Norsok var at bransjen skulle bli mer effektiv med ett regelverk å forholde seg til. Men Norsok er ikke et direktiv som gjør oss gode – det gjør at vi elsker å lage papir. Og det er et særnorsk krav som gjør at vi må forholde oss til to-tre ulike reglement. Det er sløsing med tid og penger, og fremmer ikke norsk industri, uttalte hun.

Til Teknisk Ukeblad poengterer hun at bruken av ingeniører de siste ti årene har doblet seg, uten at produktiviteten samtidig øker.

– Og det handler ikke om at ingeniørene ikke gjør jobben sin, problemet er at alle disse ekstra arbeidstimene går med til dokumentasjon. Du har Norsok, som kommer i tillegg til alle selskapenes egne spesifikke krav, og det blir et sammensurium av regelverk å forholde seg til. Det må vi gjøre noe med, for det ødelegger for norsk konkurranseevne, utdyper Kverneland.

Les også: Statoil: Prestasjonsbaserte kontrakter skal gi mer effektive ingeniører

– Vi tror vi er så spesielle

NOV-direktøren understreker at det ikke er alle krav som er til besvær.

Hun trekker blant annet fram kravet om fjernstyrte systemer for rørhåndteringsutstyr som Oljedirektoratet innførte i 1992.

– Dette kravet mener jeg er noe av grunnen til at vi er blitt så gode på rigg i Norge, sier hun.

Problemet med Norsok mener hun er at det kun er Norge som følger direktivet.

– Og de fleste leverer jo ikke bare til Norge lenger. Det er kun Norge som har disse særkravene, vi tror vi er så spesielle, men vi er ikke det. Noem ekstra krav er rimelige, knyttet til de lave temperaturene vi har her for eksempel, men stort sett så klarer vi oss med det samme som alle andre, mener Kverneland.

– Sånn, nå er jeg ferdig med å spre eder og galle, avslutter hun.

Les også:

Aibel-direktør lei av norsk Asia-sutring

Det norske-sjefen følte seg sabotert av egne ingeniører

Slik vil Statoil få flere norske nybygg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.