KARRIERE

Teknologi inn i skolen

Mona StrandeMona StrandeJournalist
26. sep. 2006 - 16:57
Vis mer

Teknologi og design er nå en del av læreplanene for naturfag, matematikk og kunst og håndverk.

Målet er å øke interessen rundt realfag og teknologi blant de unge, med bakgrunn i landets akutte behov for ingeniører og annen realfagskompetanse.

Stort behov

Kunnskapsminister Øystein Djupedal synes det er viktig at de unge blir gjort kjent med teknologi allerede på barneskolen.

- Jeg har stor tro på at dette samarbeidet med NITO gir oss dyktige elever med mer kompetanse, sier Djupedal.

Han legger til at elevene kan bli gode realfagslærere dersom de ikke blir ingeniører. Dermed kan to svært etterspurte kompetanseretninger oppnå økt rekruttering ved innføring av ett nytt emne.

Praktisk erfaring

NITOs president Marit Stykket håper Teknologi og design vil pirre elevenes nysgjerrighet for naturvitenskap.

- Det viktigste for oss er at elevene får praktisk erfaring med teorien i realfagene, sier NITOs president Marit Stykket.

Erfaringene fra forprosjektet, som har pågått i flere år allerede, viser at en praktisk tilnærming gjør det lettere å forstå og bli interessert i realfag for elever som teoretisk synes slike fag er vanskelige.

Pionérskole

Hovseter ungdomsskole i Oslo har vært med siden starten på forprosjektet i 1996, så her er elevene allerede drevne i alt fra strømkoplinger til plastdesign.

Imidlertid har Teknologi og design så langt bare vært et tilvalgsfag for 9. klassingene, men snart vil flere elever få prøve seg på teknologiske og designmessige oppgaver i praksis.

- Hovseter har vært en av pionérskolene i dette prosjektet, sier Marit Stykket.

Tror på aktiv bruk

Foreløpig er det anbefalt at Teknologi og design skal inn i de tre fagene hvor det er nevnt i læreplanen, men det er opp til lærerene om de tar anbefalingen på alvor.

NITOs president håper alle landets skoler snart vil bruke emnet aktivt i undervisningen, og får støtte av kunnskapsministeren:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Norske bedrifter og industri har stort behov for ingeniører og andre med realfagkompetanse på en rekke områder. Det er veldig viktig at elevene får kjennskap til slike fag tidlig, og jeg har stor tro på at dette nye emnet vil bli brukt aktivt, sier Øystein Djupedal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.