KARRIERE

– Teknologer kan ikke lede

PROVOSERER: Professor Adrian Furnham vet at han provoserer når han sier at teknologer er dårlige ledere. Likevel fyrer han løs: - Verstingene er enkelte IT-folk som overhode ikke skjønner business.
PROVOSERER: Professor Adrian Furnham vet at han provoserer når han sier at teknologer er dårlige ledere. Likevel fyrer han løs: - Verstingene er enkelte IT-folk som overhode ikke skjønner business. Bilde: Tormod Haugstad
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
16. jan. 2012 - 07:25
Vis mer

LONDON: Adrian Furnham, som er professor i psykologi ved University of London, presiserer at han spissformulerer seg, men sier at han gjennom både undervisning og forskning ser en tendens når det gjelder teknologer og ledelse.

– Dette vil selvsagt bli oppfattet kontroversielt, men teknologer forstår stort sett ikke businessen til selskapene de jobber for. Teknologer er logiske. Business er ikke logisk. Det er ingen "knapper å trykke" på, sier professoren.

– Teknologer er tiltrukket av teknologi. De liker å løse problemer. De liker ikke ulogiske og psykologiske utfordringer – eller mennesker. Teknologene ender derfor ofte opp med å bli frustrerte dersom de får lederansvar og må håndtere folk og irrasjonelle situasjoner. Det er problemet med å gi gode teknologer opprykk. De får lederansvar fordi de var gode til å løse de teknologiske problemene i sin forrige stilling. Ikke rart det går galt, sier Furnham.

Se reaksjonene på Furnhams utspill:

Tekna-president Marianne Harg: Denne myten står for fall

Professor Paul Moxnes, BI: - Teknologer er for fokuserte på tall

Vil løse problemer

Teknisk Ukeblad møter Furnham på hans overfylte, men velorganiserte, kontor ved University of London. Foruten å ha overtydelig og generaliserende munnbruk som foreleser og foredragsholder, har han også sin faste spalte i London-avisen The Times.

Helt uten håp for teknologer som ledere er han imidlertid ikke, dersom de bare blir reddet tidlig nok.

– Alle teknologer går gjennom en kritisk periode. Som den nyklekte andungen du tar hånd om. Den kjenner ikke noe annet, og tror du er mora. Dette skjer også med mange teknologifokuserte menn i ung alder. De går glipp av menneskelig kontakt fordi de stuper ned i teknologiens verden. De blir nerder. Ofte er de ekstremt talentfulle. Ikke noe i veien med det, men de ender opp som tilbaketrukne personer som er svært vanskelig å bringe tilbake, forklarer Furnham.

Les også: Tekna mener SSB villederGrense: 30 år

Løsningen er, ifølge professoren, å redde teknologene innen de fyller 30 år:

– Ved fylte 30 får du det du ser. Tar du tak i dem før dette, kan også teknologer bli utmerkede ledere. Vi trenger personligheter med ferdigheter til å håndtere mennesker samtidig som de har forretningsforståelse. Dyktige teknologer som tar en MBA (Master Business Administration) kan gjøre det svært bra. Det finnes etter hvert mange studieretninger med en slik kombinasjon, sier han.

Furnham er likevel raskt ute med å legge til at det å kunne håndtere mennesker heller ikke er nok.

– Ta personer med personalhåndtering som bakgrunn for eksempel. Du ser ikke mange HR-folk som er ledere heller. De har i utgangspunktet heller ikke forretningsforståelse, konkluderer han.

Les også: Dette ble fjorårets lønnsvinnereBli leder når alderen truer

Professor Adrian Furnham vet at han provoserer når han sier at teknologer er dårlige ledere. Likevel fyrer han løs: - Verstingene er enkelte IT-folk som overhode ikke skjønner business.
FOTO: Tormod Haugstad Tormod Haugstad
Professor Adrian Furnham er også nådeløs i sin konklusjon vedrørende teknologers holdbarhetsdato.

– Vær bekymret for å bli gammel. Hvor mange 55 år gamle teknologer kjenner du?

Teknologien endrer seg stadig, utviklingen går raskere – og de unge tar over. Skulle du imidlertid være senior med holdbar ekspertise innen et område, møter du, i følge professoren, en annen trussel: det er ikke lenger behov for ditt fagfelt.

– Alder er bekymringsfult. Det er krevende å henge med. De på 40 henvender seg til 20-åringene for å bli oppdatert, men lykkes ikke. Se faresignalene og kom deg bort fra den teknologiske frontlinjen. Bli leder i stedet, råder Furnham.

Professoren har også analysen klar for de som skulle nå toppen som leder:

Det er ikke nok å være flink eller en god person. De som når toppen er, i varierende grad, smarte, manipulerende, pushy, arrogante og sjarmerende. Mange har psykopatiske trekk. Du kommer ikke til topps ved å være bare grei og god, konkluderer Furnham, som omtaler verstingene som “Snakes in Suits”.Se andres reaksjoner på Furnhams utspill:

BI-professor Paul Moxnes mener teknologer er for tallfokuserte

Tekna-president Marianne Harg mener Furnham er på ville veierLes også:

Her skriker sjefene mest

– Tillitskrise preger arbeidslivet

Færre teknologer blir ledere

Tre av fem toppledere lytter ikke

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.