IT

Tar 3D-skjermen til et nytt nivå

En drøm for ingeniører.

På omvisning: HP har nok både arkitekter og ingeniører i tankene med den nye 3D-skjermen
På omvisning: HP har nok både arkitekter og ingeniører i tankene med den nye 3D-skjermen Bilde: Alan Rosenberg
24. jan. 2015 - 17:25

Vi har sett mange PC-er og TV-er med 3D de siste årene. Felles for dem alle er at de har floppet.

De fleste TV-er som selges har 3D, men nesten ingen bruker det. Men betyr det at 3D er over?

Absolutt ikke, mener HP. 3D på den rette måten er veldig nyttig. Nå kommer de med en 3D-skjerm som skiller seg fra det meste vi har sett til nå.

Vi fikk prøve en prototyp, og dette er noe helt annet enn det vi har sett tidligere. Det er det en grunn til.

Les også: Nå kommer 360-kameraene

Følger med

En vanlig 3D-skjerm kan vise bildet i 3D, men den er ikke på noen måte interaktiv som den ideelt burde være når du ser objektene komme til syne i tre dimensjoner.

Det er HP Zvr -skjermen.

Skjermen på 23,6 tommer har fire infrarøde kameraer som følger blikket til brukeren og på den spesielle pennen man bruker for å manøvrere i tre dimensjoner.

Selve skjermen er en såkalt passiv 3D-skjerm, og fungerer ved at polarisasjonsbriller lar deg se annenhver linje på skjermen. Det gjør at høyre og venstre øye ser hvert sitt bilde.

Brillene er utstyrt med fem punkter som kameraene følger med på. De styrer programvaren som endrer bildet etter hvor hodet er og hvordan du vinkler det for å eliminere all problematikk rundt parallakse.

Samtidig ser kameraene på de to punktene på manøvreringspennen og gjør at man kan bevege objekter rundt i rommet. De kan skyves frem og tilbake i bildet og dreies rundt.

 Les også: Norsk spillsensasjon fra 300.000 til 16 millioner brukere på ett år

 

Briller og penn: 3D-brillene og manøvreringspennen har punkter som de infrarøde kameraene i skjermen ser på. Det betyr at programvaren hele tiden kan følge den tredimensjonale stillingen til hodet og pennen og justere skjermbildet etter det.
Briller og penn: 3D-brillene og manøvreringspennen har punkter som de infrarøde kameraene i skjermen ser på. Det betyr at programvaren hele tiden kan følge den tredimensjonale stillingen til hodet og pennen og justere skjermbildet etter det. orv

Overrasker

Det er to ting som overrasker med HPs nye skjerm:

Først kan vi fastslå at 3D-opplevelsen er svært god, men det er det mange andre som har fått til også. Det som først og fremst imponerer, er hvordan man kan se objektene fra siden når man beveger hodet.

Det andre er hvor lett det er å manipulere objektene med pennen. Den viser en virtuell stråle inn på objektet og der den treffer kan man bevege det. Objektet kan dreies og flyttes og det hele virker helt naturlig. Vi hadde ventet en liten læringskurve, men det var det slik. Dette virket helt intuitivt.

Det er rett og slett ikke hverdagskost at vi får se slike produkter. Derfor er vi også spent på hva dette skal koste. Vi har vanskelig å tro at dette blir spesielt billig.

Skjermen er én ting, men her må det også programvare til. Vi kan tenke oss at dette blir toppen av ønskelista for alle som driver med design og for ingeniører som driver med konstruksjon.

Begge har jo i mange år arbeidet med 3D-programvare. Nå kan de for alvor få se hvordan konstruksjonene ser ut i «nesten» virkeligheten.

Les også: Nå må du ha ny TV - igjen

Du ser ikke hva jeg ser: Det er ikke så lett å vise i 2D hva direktør i HP Norge, Verner Hølleland ser på skjermen i 3D, men vi har sett det og ble imponert.
Du ser ikke hva jeg ser: Det er ikke så lett å vise i 2D hva direktør i HP Norge, Verner Hølleland ser på skjermen i 3D, men vi har sett det og ble imponert. orv

Opplæring

En annen gruppe som vil ha stor nytte av HPs 3D-teknologi, er alle som driver med opplæring.

HPs demo var et semitransparent hjerte i 3D som vi kunne manøvrere rundt og se på i tre dimensjoner. Det var svært enkelt å se både hvordan kamrene pulserte og hvordan ventilene virket. Selv en anatomilab kunne ikke gjort det bedre.

Det er selvfølgelig ikke slik at man bare kan koble HP Zvr til den gamle PC-en og få full 3D-rulle i synsfeltet.

For å få dette til å virke trenger du en skikkelig arbeidsstasjon og dertil programvare. Men ingeniører og arkitekter som har det kan nok glede seg til et stykke ut på våren.

Les også:

Nå kommer et ras av nye PC-modeller

Sjekk ut Microsofts gærne fremtids-prosjekt

Med denne hjelmen kan du navigere, se bak deg, høre på musikk og snakke i telefonen  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.