T2

Nå må du ha ny TV - igjen

Om du skal få med deg den nye TV-revolusjonen.

Kommer snart: Produktsjef for TV i Samsung, Knut Rørnes, lover at den nye SUHD-TV-ene, de vil si de som har HDR, kommer til våren. De får også Samsungs sterkt forbedrede smart-TV.
Kommer snart: Produktsjef for TV i Samsung, Knut Rørnes, lover at den nye SUHD-TV-ene, de vil si de som har HDR, kommer til våren. De får også Samsungs sterkt forbedrede smart-TV. Bilde: ORV
11. jan. 2015 - 09:10

Den enorme forbrukerelektronikkmessen Consumer Electronics Show i Las Vegas er over for denne gang.

Verden har fått innblikk i rundt 20.000 nye produkter. Noen av dem vil bli storselgere, de fleste vil nok forsvinne uten å bli lagt merke til.

TV-mekka

De siste 20 årene har TV-en vært det store trekkplasteret. Det er her den siste teknologien lanseres.

Fra den gangen flatskjermene dukket opp og utfordret katodestrålerøret, og via alle forbedringene i oppløsning vi har vært vitne til de siste årene.

TV-ene har blitt flatere, større og mye bedre. Men ikke alt har lykkes.

3D ble ingen suksess, men det gjorde kanskje ikke så mye, for smart-TV kompenserte godt. Folk ville ha Netflix, Skype, NRK og mye annet på TV-en. Akkurat som på smartmobilen.

Les også: Her er PC-nyhetene fra verdens største elektronikkmesse

8K

Da det så ut til å flate ut for et par år siden dukket 4K, eller UHD - Ultra HD, opp. Og du verden så raskt det har gått. I år var det UHD for alle pengene.

HD var plutselig så gammeldags. Mange av TV-produsentene viser  8K også. Det blir neppe noen sendestandard med det første, men produsentene påstår at oppskaleringen til 8K fra 4K-innhold er svært god.

Vil du ha en slik kan du få en 98 tommer av LG til under en million.

Les også: Blir lyden bedre med superkabler til 180.000 kroner?

Bedre LCD: LCD-teknologien til LG har fått mer tran. Kvanteprikker, slik Sony har hatt lenge, skal gi dem mer lysstyrke og større fargerom.
Bedre LCD: LCD-teknologien til LG har fått mer tran. Kvanteprikker, slik Sony har hatt lenge, skal gi dem mer lysstyrke og større fargerom.

HDR neste ut

Det som ble klinkende klart i år er at neste teknologibølge allerede er i gang, og den heter HDR - High Dynamic Range. Altså mer dynamikk enn de fleste moderne TV-er kan reprodusere. Sortere sort og hvitere hvitt, med flere steg imellom.

LGs OLED-TVer har gått foran, men du verden som LCD-produsentene har kommet etter. De fleste gjør som Sony gjorde for et par år siden. De bruker kvanteprikker - Quantum Dots - til å få fres på dynamikken.

Men kvanteprikkene gjør mer enn å øke dynamikkområdet. De forbedrer fargeomfanget også. Win-win, altså. Til og med LG, som snart er klar med sine nye UHD OLED-TV-er, kommer med kvanteprikker i sine LCD-modeller.

Ingen går lenger enn Samsung, som lenge har skult over til erkefienden LG og deres vellykkede OLED-satsing. De lanserer SUHD med alt som LCD-teknologien kan oppvise av teknologi, og plutselig er grensen mot OLED ikke så klar lenger. Dette blir moro.

HDR betyr kanskje mer for bildeopplevelsen enn UHD. Problemet er at det ikke finnes noen standard ennå, så produsentene har hastig etablert UHD Alliance i samarbeid med Hollywood for å etablere slike.

Les også: Her er kameraet som gjør at du kan se fisken før den biter på

SUHD: Samsungs lansering av SUHD var en av de store sensasjonene på CES i år. Her er et bilde fra bakrommet som viser den voldsomme økningen i dynamikk i en SUHD-TV øverst mot dagens utgave nederst til høyre og en referanse-TV til venstre.
SUHD: Samsungs lansering av SUHD var en av de store sensasjonene på CES i år. Her er et bilde fra bakrommet som viser den voldsomme økningen i dynamikk i en SUHD-TV øverst mot dagens utgave nederst til høyre og en referanse-TV til venstre.

Smart

All viraken rundt HDR har nesten overskygget at mange av produsentene har gjort store fremskritt på smart-TV.

TV-en blir mer og mer internettsentrisk, og det gjør at de velger å bytte ut operativsystemet.

Samsung har sitt egenutviklede Tizen, basert på Linux. For øvrig det samme de bruker i de nye smartklokkene.

LG har lansert en ny utgave av WebOS; WebOS 2. Panasonic har byttet til Firefox og Sony og Philips har hoppet i seng med storebror Google og kjører Android.

Det gir dem tilgang til et vell av apper og funksjonalitet, men gjør også at de ikke er herre i eget hus.

Riktig lekker: Panasonics toppmodell 65CX850 i UHD er et syn for øyet. Men den har mange verdige konkurrenter å sloss mot.
Riktig lekker: Panasonics toppmodell 65CX850 i UHD er et syn for øyet. Men den har mange verdige konkurrenter å sloss mot.

Netflix vil sende i HDR

Nok en gang er det Netflix som kommer først.

De vil begynne å distribuere filmer og serier kodet med HDR i år, akkurat som de var først med 4K.

– Når du leverer innhold 1:1 trenger du ikke ta de hensynene kringkasterne må gjøre. Vi koder alt innholdet i 60 ulike varianter. Et par til er ikke noe problem, sier produktsjef i Netflix, Neil Hunt.

Norsk forskning: Hvor går grensen for at vi oppfatter at videoen blir dårligere?

Ny TV - igjen

Hvis du trodde du kunne lene deg tilbake i sofaen og glede deg til HDR må du tro om igjen. Her er det ny TV som gjelder. Slike TV-er må ha 10-bits paneler og minst 10-bits bildebehandling.

Det har de nye som kommer, men enn så lenge vil de ikke støtte den kommende HDR-standarden.

Den finnes ikke ennå, men skal være klar i løpet av året, loves det. Samsung opplyser at deres TV-er kan programvareoppgraderes, og det kan nok de andre også når de lanserer.

Mer i vente

Det er ikke bare dynamikken mellom sort og hvitt som er forbedret på de nye HDR-TV-ene. De har vesentlig større fargerom også. Man akk, igjen ingen standard.

Det er nok neste trinn etter at HDR-standarden for dynamikk er ferdig. Men det er ingen grunn til å deppe. De nye modellene klarer seg uten standarden enn så lenge.

De har elektronikk som interpolerer utmerket, akkurat som de kan oppskalere utmerket til 4K.

Les også:

Til neste år kan du måtte bytte bluray-spilleren

Nå kommer mega-TV-ene

Nå kan du få en 40-tommers skjerm på skrivebordet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.