OLJE OG GASS

Talisman-søknad kan være den endelige spikeren i kista for Yme

– Betyr at de ikke vil bygge ut.

Yme-feltet skal egentlig få en oppdatert utbyggingsplan i løpet av dette kvartalet. Men nå har Talisman søkt om å få slippe.
Yme-feltet skal egentlig få en oppdatert utbyggingsplan i løpet av dette kvartalet. Men nå har Talisman søkt om å få slippe. Bilde: Jesper Holm, Esvagt Don
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
22. mai 2015 - 13:16

Operatøren for den skandalebefengte Yme-utbyggingen i Nordsjøen har hatt frist på seg til å levere oppdatert plan for utvikling og drift av feltet innen utgangen av andre kvartal i år.

Men nå har selskapet sendt inn søknad om ikke å levere inn oppdatert utbyggingsplan likevel.

Dette bekrefter Olje- og energidepartementet for Teknisk Ukeblad.

 – Søknaden er under behandling, opplyser pressekontakt Ella Ege Bye Mørland.

Les også: Staten hemmeligholder Yme-dokumenter for forsikringsselskapene

– De ser ikke økonomien

Oljeanalytiker hos Arctic Securities, Christian Yggeseth, sier til Teknisk Ukeblad at en slik søknad i praksis betyr at man ikke ser økonomien i å bygge ut prosjektet.

– Derfor søker de om å få lov til å la være, sier Yggeseth.

Han forklarer at Yme var et prosjekt som på mange måter var komplisert å se verdien i også på et tidspunkt der oljeprisen var høyere og kostnadene lavere.

– Så i situasjonen man er i nå er det vel vanskelig å se hvordan det vil være mulig å få noe økonomi i prosjektet, til tross for at man har så mye fremførbart skattemessig underskudd.

Les også: Kuwaitisk selskap etablerte seg i Norge - fikk Yme med på kjøpet

Underskuddet

Yggeseth sier at det for øvrig skal bli interessant å se hva som skjer med underskuddet fra Yme-prosjektet.

– Underskuddet som ligger der er en interessant verdi i seg selv. Spørsmålet er om det vil være mulig å selge dette til noen andre. Vi har nok ikke hørt enden på visa om Yme, selv om det ikke blir bygget ut i denne omgangen, sier han.

Les også: Kontroversielt skip kan være så forsinket at skandaleplattformen Yme ikke blir fjernet i tide

– Avklarer veien videre

I forrige uke meldte bransjenettsiden offshore.no at Lotos, som er partner i Yme-lisensen ønsket å bygge ut feltet, uten at de har fått med seg flertallet på dette.

Talisman selv er relativt tause om søknaden de har sendt til OED. Tidligere har de opplyst til norske myndigheter at de på grunn av utsettelser med utbyggingen, trengte mer tid. Først skulle man levere PUD med frist 1. mai 2013.

Dagen før fristen sendte dog Talisman inn avvikssøknad til OED på grunn av feil på plattformen. Endret PUD ble ikke levert.

– I søknaden ble det anslått at endret PUD ville bli ferdig for innsendelse i andre halvår 2014. 8. oktober 2013 samtykket OED til at endret PUD innleveres før utgangen av 2. kvartal 2015, skrev Talisman i et brev til Finansdepartementet.

– Fristen for innlevering av oppdatert PUD ligger fast. Yme-lisensen jobber fortsatt med de involverte parter, inkludert myndighetene for å avklare veien videre for Yme, sier pressetalskvinne Grethe Elise Foldnes til Teknisk Ukeblad.  

– Men av hensyn til den prosessen vi nå er inne i ønsker jeg ikke å kommentere forhold rundt oppdatert PUD ytterligere, sier hun.

Les også: Analytiker: Nye Yme kan gå i balanse på 35 dollar fatet

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.