SAMFERDSEL

T-banevogner til Fornebubanen blir 350 millioner dyrere

Høy rente og svak krone gjør at T-banevognene som skal trafikkere den nye Fornebubanen, blir langt dyrere enn først antatt.

Disse T-banetogene er ikke billige og Sporveien må kjøpe minst 20 slike for å ha nok tog og vogner til å trafikkere den nye Fornebubanen i 2031. Det koster 3,2 milliarder kroner.
Disse T-banetogene er ikke billige og Sporveien må kjøpe minst 20 slike for å ha nok tog og vogner til å trafikkere den nye Fornebubanen i 2031. Det koster 3,2 milliarder kroner. Foto: Lise Åserud/NTB
2. mai 2024 - 14:25

20 nye T-banetog må være på plass når Fornebubanen åpner i 2029. Vognene skulle i utgangspunktet koste snaut 3 milliarder kroner. I tillegg er det satt av en buffer på om lag en halv milliard.

Nå melder NRK at prisen har økt og etter forhandlinger med leverandørene ber byrådet om å få bruke 350 millioner kroner av bufferen til de nye T-banevognene. 

Prisen på de 20 vognene er dermed oppe i 3,2 milliarder kroner, melder NRK.

Høy rente og svak krone

Årsaken til prisøkningen skal være høyere rente enn først lagt til grunn og svakere kronekurs i forhold til euro.

Byrådet har sagt ja til prisøkningen, med argument om at 20 vogner er helt nødvendig for å kunne sette Fornebubanen i drift som planlagt i 2029. 

Byrådet har fullmakt til å kjøpe inntil ni vognsett til slik at totalen blir 29.

Store kostnadssprekker

Kjøp av vogner og ombyggingen av Majorstuen stasjon kommer i tillegg til prisen for byggingen av Fornebubanen, som alene kan passere 30 milliarder kroner.

Det er nesten det dobbelte av hva banen var estimert å koste i 2020. 

Den siste kostnadssprekken førte til at bystyret i Oslo stilte en rekke krav for å fortsette utbyggingen. Blant disse var større bidrag fra grunneierne og Viken fylkeskommune. 

Det resulterte i at grunneierne, som inkluderer Obos, gikk med på å betale 2,1 milliard mer enn tidligere avtalt

Milliardprosjekter som Fornebubanen sponses i all hovedsak av bompenger og skattepenger, påpeker Borten Moe. Illustrasjonen viser det som kan bli Fornebuporten stasjon i Bærum.
Les også

Avviser Borten Moes storbykritikk: – De som bruker veiene i Oslo-området betaler mest bompenger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.