SAMFERDSEL

Systemfeil førte til full flystans i hele Norge

Tekniske problemer førte til full stans i flytrafikken i morgentimene. Nå er de løst, melder Avinor, men det vil bli noen følgeforsinkelser.

Det var full stans i flytrafikken ved Gardermoen fredag morgen. Illustrasjonsfoto:
Det var full stans i flytrafikken ved Gardermoen fredag morgen. Illustrasjonsfoto: Foto: NTB Scanpix
8. feb. 2019 - 07:20

Flytrafikken i Norge ble i dag stanset grunnet problemer med et datanettverk som forsyner Avinor med informasjon. Oslo Lufthavn Gardermoen meldte om trafikkstansen via Facebook.

– Viktig melding til våre reisende: Datanettverket som gir Avinors systemer informasjon om flygninger som skal trafikkere i norsk luftrom er nede. Feilen ligger utenfor Norge og medfører svært begrenset kapasitet i flytrafikken. Alle avganger og ankomster er stanset inntil videre. Vi beklager de ulempene dette måtte medføre, og kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig, sto det.

Problem i England

Feilen skal ha oppstått natt til fredag og lå ifølge Avinor i England. Den medførte svært begrenset kapasitet i flytrafikken.

– Vi vet at noen fly ble innstilt som følge av situasjonen som oppsto i morgentimene. Men trafikken vil normaliseres i løpet av et par timer. Det er ingenting som per nå tyder på at hacking er årsak til databruddet, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

 

Det gikk cirka én time fra Oslo lufthavn meldte om problemene på Facebook til meldingen kom om at de var løst.

Ifølge Avinor sin oversikt var det ingen innstilte avganger fra Oslo lufthavn som følge av de tekniske problemene, men fem avganger har fått nye tider.

Noen unntak

– Vi har spurt om feilen rammet andre land, men beskjeden er at det bare er Norge som er rammet. Dette systemet leverer informasjon om alle flygninger i norsk luftrom, som flygeledere og kontrollsentre er avhengig av. Så lenge vi ikke har denne informasjonen, er vi nødt til å stanse trafikken, forklarer Ulverud.

– Det kan være noen unntak, men det vil i beste fall være ekstremt begrenset kapasitet. I praksis er det full stans i både utenriks- og innenrikstrafikken.

Et Widerøe-fly fra Kirkenes og Vadsø landet som normalt i Alta klokken 6. Ti minutter senere landet Thai Airways' fly fra Bangkok på Gardermoen. Det er også enkelte fly i luften som kun skal passere gjennom norsk luftrom på vei til og fra andre land.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.