IT

Sveriges «Nav» går over til Linux

Sparer 90 prosent av utgiftene med åpen kildekode.

Försäkringskassan skal ta i bruk Red Hat Enterprise Linux som standardoperativsystem for datasentere og Red Hat Satellite for administrasjon.
Försäkringskassan skal ta i bruk Red Hat Enterprise Linux som standardoperativsystem for datasentere og Red Hat Satellite for administrasjon. Bilde: Jared Smith
26. mars 2014 - 14:53

Forsäkringskassan, Sveriges svar på Nav, har gjort avtale om å bytte ut all sin programvare for datasentere og systemadministrasjon med operativsystemer fra selskapet Red Hat. Det skal redusere kostnadene til en tiendedel.

Red Hat leverer Linux-operativsystemer med åpen kildekode rettet mot virksomheter.

Försäkringskassan skal ta i bruk Red Hat Enterprise Linux som standardoperativsystem for datasentere och Red Hat Satellite for administrasjon.

Det betyr at årlige utbetalinger av ulike velferdsordninger på 475 milliarder svenske kroner skal  administereres i disse systemene.

Les også: Apples datasentre bruker nå 100 prosent fornybar energi

Applikasjonene kjører med halvert responstid, til en tiendedel av kostnaden, sier teknisk direktør i Forsäkringskassan, Anders Lemon.
Applikasjonene kjører med halvert responstid, til en tiendedel av kostnaden, sier teknisk direktør i Forsäkringskassan, Anders Lemon.

Halvert responstid

Dermed skal de gamle maskinene som kjører på operativsystemene AIX (IBM) og Solaris (Sun Microsystems), byttes ut med hyllevare-løsninger. Forsäkringskassan oppgir også at de nye applikasjonene kjører med halvert responstid i forhold til sammenlignbar maskinvare.

Forsäkringskassan vil standardisere serverparken med x86-maskiner for å få en helhetlig løsning og unngå å gjøre seg avhengig av en tilbyder (vendor lock-in).

– Serverinfrastrukturen vår er svært kompleks og kostbar, noe som motiverte oss for å gjøre en total forandring. Vi konvergerer til en felles plattform, og bruker det samme systemet for servere, lagring og kommunikasjon. Vi har nå et tyvetalls migreringsprosjekter. Halvparten av migreringen er gjennomført, og har ikke påvirket ytelsen, sier teknisk direktør i Forsäkringskassan, Anders Lemon til Teknisk Ukeblad.

Les også: Slik vil Nerdalize tilby gratis oppvarming

100 millioner spart

Prisen på operativsystemene blir altså redusert drastisk, men Lemon forteller at konvergeringen også senker prisen på øvrig infrastruktur. Han sier snakk om innsparinger på om lag 100 millioner over 5 år.

Forsäkringskassan deler i tillegg IT-ressurser med den svenske Pensionsmyndigheten, slik at også svenske pensjonsutbetalinger administreres i deres datasentre.

Lemon forteller at de svenske skattemyndighetene også tester infrastrukturen. Målet er at deling og standardisering av infrastruktur skal gi flere svenske myndighetsorganer reduserte kostnader.

Gode resultater

Red Hat er det største selskapet i verden som leverer Linux-baserte operativsystemer til virksomheter, og ble grunnlagt i 1993.

Den nye avtalen faller sammen med en svært god trend for Red Hat. Torsdag 27. mars leverer selskapet resultater for siste kvartal 2013, og man forventer gode tall. I 2013 hadde selskapet en vekst på 24,3 prosent i resultat per aksje.

Det tyder på at flere foretrekker åpen kildekode når de skal velge serverinfrastruktur, og at Red Hat utfordrer store aktører som IBM og Oracle.

Les også:

– Det er i Norge det nye innen videokonferanse ser dagens lys

Nå inneholder bankkontoen i Sveits data i stedet for penger  

Hit skal 600 terabyte norske oljedata flyttes  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.