ELEKTRISK

Svenske myndigheter vurderer midlertidig forbud mot salg av Tesla-biler

Frykter at oppdateringer skal gjøre dem selvkjørende.

Svenske myndigheter vurderer å innføre et midlertidig forbud mot å selge Teslaer i Sverige.
Svenske myndigheter vurderer å innføre et midlertidig forbud mot å selge Teslaer i Sverige. Foto: Tesla
AV CHRISTOFFER ELMANN RANHAUGE, ING.DK
29. jan. 2019 - 15:56

Den svenske Trafikstyrelsen undersøker muligheten for å innføre et midlertidig forbud mot salg av Tesla-biler. Det skriver Svenska Dagbladet.

Årsaken er at styresystemene i Teslas biler blir oppdatert trådløst utenfor myndighetenes kontroll. For tiden oppdaterer Tesla, som det eneste bilmerket, styresystemene sine på denne måten.

Ifølge Trafikstyrelsen i Sverige kan Teslas oppdateringssystem føre til at det kommer selvkjørende biler på veiene, noe som kan medføre en alvorlig sikkerhetsrisiko.

«Vi har iverksatt en artikkel 29-prosedyre på Tesla. Det innebærer at vi undersøker om Sverige bør forby Tesla å selge biler i seks måneder, hvis det er en alvorlig trafikksikkerhetsrisiko,» sier Anders Gunneriusson fra Transportstyrelsen i Sverige til Svenska Dagbladet.

I strid med reglene

Undersøkelsen startet i 2015, etter at Transportstyrelsen ble kontaktet av en person som hadde opplevd en feil under en test av Teslas selvkjørende system.

Deretter tok Transportstyrelsen kontakt med de nederlandske myndighetene, der Teslas biler har blitt typegodkjent for alle EU-land.

Svenskene advarte der om mulige sikkerhetsrisikoer ved Teslas Autopilot-system, går det fram av en e-post fra 27. november 2015 som Svenska Dagbladet har fått innsyn i.

Selv om typegodkjennelsen bare må gjennomføres i ett enkelt EU-land før en bil kan selges i hele EU, må bilprodusenten ifølge de svenske myndighetene utvide typegodkjennelsen hvis det blir foretatt endringer som kan ha innvirkning på sikkerheten til bilen.

Vis mer

Denne prosedyren blir ikke brukt av Tesla, og derfor har Trafikstyrelsen i Sverige valgt å benytte seg av artikkel 29, som i praksis vil innebære et salgsforbud mot nye biler. De registrerte bilene får fremdeles lov til å kjøre på veiene.

«Vi mente at deres (Teslas, red. anm.) godkjenning var i strid med regler i forordningen. Derfor startet vi saken,» forklarer Gunneriusson til Svenska Dagbladet.

Siden saken startet i 2015 har de svenske myndighetene vært i kontakt med både nederlandske myndigheter, Tesla og EU om problemstillingen, men uten resultater. Blant annet henviser Tesla til at bilen allerede er typegodkjent i Nederland.

På grunn av den langtekkelige saksgangen vurderer Trafikstyrelsen i Sverige nå å avslutte saken. Men hvis det skjer en ulykke i Sverige, og den kan kobles til problemstillingen, vil myndighetene åpne saken igjen.

Denne saken ble først publisert på ing.dk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.