ROMFART

Svensk forskningsrakett på 1,6 tonn styrtet i Målselv

En ni meter lang og 1,6 tonn tung svensk forskningsrakett styrtet mandag i Målselv i Troms ved en feil.

25. apr. 2023 - 15:21

Esrange Space Center i Kiruna i Sverige skjøt raketten mandag morgen for å gjennomføre et eksperiment om vektløshet, skriver Folkebladet.

Men raketten tok en lengre og mer vestlig bane enn beregnet, opplyser Esrange på sine nettsider.

Raketten fløy over landegrensen og 15 kilometer inn i Norge. Den landet i fjellet i Målselv, ikke langt unna Dividalen nasjonalpark.

Uklart om raketten utgjorde skade

Det er uklart om raketten utgjorde noen skade da den landet. Kommunikasjonssjef Philip Ohlsson i Swedish Space Corporation sier at de enda ikke har vært på stedet.

– Raketten landet i en fjellkjede cirka en mil fra nærmeste samfunn. Vi har ennå ikke vært på plassen, så vet ikke helt eksakt hvordan det ser ut, sier Ohlsson.

Her skytes Vega C opp fra Kourou i Fransk Guyana. Det er Esa som står bak firetrinnsraketten.
Les også

14 selskaper skal gjøre Europa selvstendig innen romfart

Esrange har startet en utredning for å finne årsaken til at raketten fløy feil.

– Vi er i kontakt med både norske og svenske myndigheter for å sammen fastslå de tekniske årsakene bak flybanen, sier Ohlsson.

Alvorlig

Luftfartstilsynet opplyser til Folkebladet tirsdag at de ikke har fått beskjed om hendelsen verken fra Esrange eller svenske myndigheter.

– Generelt ser vi alvorlig på uautorisert aktivitet på norsk side av grensen, og det er avgjørende at involverte parter umiddelbart underretter relevante norske myndigheter dersom uforutsette hendelser inntreffer i forbindelse med slik aktivitet. Inntil det er klarhet i hva som har skjedd, kan vi ikke kommentere saken nærmere, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Liland i Luftfartstilsynet.

Kina har klagd amerikanske elbilsubsidier inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO). President Joe Biden har lenge ønsket å få fart på den grønne omstillingen i amerikansk økonomi.
Les også

Kina tar amerikanske elbilsubsidier til WTO – igjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.