OLJE OG GASS

SV vil tvinge fram flere Utsira-svar

Fremmet forslag for Stortinget.

 Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) må offentliggjøre Oljedirektoratets beregninger for kostnadene ved å forsyne oljefeltene på Utsira-høyden med kraft fra land, krever SV.
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) må offentliggjøre Oljedirektoratets beregninger for kostnadene ved å forsyne oljefeltene på Utsira-høyden med kraft fra land, krever SV. Bilde: NTB scanpix
10. apr. 2014 - 14:51

Hensikten er å tvinge fram flere svar fra olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Må svare

Behandlingen av forslaget fra SV-leder Audun Lysbakken og stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås gir representantene mulighet til å få ut flere opplysninger fra departementet.

– Olje- og energiministeren må nå svare Stortinget på om han vil ha ren kraft fra land til alle oljefeltene, eller om han vi la noen av dem drives med forurensende gasskraftverk, sier Holmås.

Det har vært mye strid rundt den såkalte tiltakskosten for elektrifisering av Utsira-høyden, altså hva det koster i kroner å forsyne feltene med kraft fra land per tonn reduserte CO2-utslipp.

Les også: ODs elektrifiserings-anslag: 421 kroner per tonn CO2. Statoil: 2000 kroner

Sprikende beregninger

Statoils beregninger for tiltakskost har ligget vesentlig høyere enn anslag fra blant andre Oljedirektoratet og konsulentselskapet Add Energy.

Ifølge SV har energi- og miljøkomiteen på Stortinget bedt om innsyn i direktoratets vurderinger av Statoils beregninger, men blitt nektet innsyn.

Lien avviste nylig i Stortinget å offentliggjøre direktoratets beregninger.

– Jeg har ingen grunn til å tvile på beslutningsgrunnlaget til de kommersielle aktørene på sokkelen, sa Frp-statsråden.

Les også:

«Vi setter en boks på et stativ, så trekker vi noen kabler»

Her er Tord Liens forklaring på at Utsira-prisen gikk fra 9 til 16 mrd. på ett år

Her er verdens største offshore-anlegg for høyspent likestrøm  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.