KRAFT

Sundsbø kan være inhabil i Statnett-saker

Ola Borten Moes nye rådgiver har sittet på andre siden av bordet. 

MULIG INHABIL: Ny politisk rådgiver for Ola Borten Moe, Svein Sundsbø, har tatt oppdrag for Statnett gjennom et PR-byrå.
MULIG INHABIL: Ny politisk rådgiver for Ola Borten Moe, Svein Sundsbø, har tatt oppdrag for Statnett gjennom et PR-byrå. Bilde: Camilla Aadland

Olje- og energiminister Ola Borten Moes nye politiske rådgiver, Svein Sundsbø, har være ansatt i PR-byrået Gambit Hill & Knowlton.

Der jobbet han blant annet med Statnetts nettmelding, og hvilke konsekvenser den vil få for Statnetts kommunikasjonsarbeid.

Sundsbø har også jobbet for Statoil, men dette var i forbindelse med rådgivning om håndteringen av gisseltakningen i Algerie.

Les også: Ny rådgiver for Borten Moe

 

Det tidligere arbeidsforholdet kan gjøre Sundsbø inhabil i saker som angår Statnett.

Holde seg unna

- Selv om rådgivningen jeg har gitt til Statnett har vært avgrenset og ligger langt fra de Statnett-sakene jeg vil kunne komme i kontakt med i OED, regner jeg med at jeg i realiteten vil måtte holde meg unna saker som berører Statnett, sier Sundsbø selv til Montel.

Senterparti-veteranen vurderer selv at det ikke vil bli vanskeligere å fungere som Borten-Moes rådgiver selv om han ikke kan arbeide med Statnett-saker.

Les også: Konkurs kan ramme Hardanger-mastene

Nettsaker

- De delene av nettmeldingen som innebærer tettere politisk oppfølging av konsesjoner er ikke iverksatt ennå, men de vil jo komme. Men inntil da vil ikke politisk ledelse egentlig være mer involvert i nettsaker enn tidligere, sier Sundsbø til Montel.

På direkte spørsmål fra Teknisk Ukeblad svarer olje- og energidepartementet at de ikke vil be lovavdelingen i Justisdepartementet om en vurdering av Sundsbøs habilitet.

- Både Sundsbø selv og departementet vil sørge for at eventuelle habilitetssituasjoner vil bli håndtert, svarer kommunikasjonsrådgiver i OED, Håkon Smith-Isaksen.

Må vurdere selv

I en mail skriver Smith-Isaksen følgende:

"Samtlige politikere må selv være oppmerksomme på om de kan være inhabile i ulike saker. Dersom det blir aktuelt vil derfor Sundsbø derfor vurdere sin habilitet på vanlig måte. Dersom embetsverket i departementet skulle bli oppmerksom på mulige habilitetskonflikter, vil det bli håndtert slik regelverket krever. Fo øvrig vises det til veiledning i Håndbok for politiske ledelse".

OED anser ikke andre oppdrag Sundsbø har hatt som problematiske.

 

Les også: 

Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning

Små nettselskap minst effektive  

Tror på 15 TWh ny norsk vannkraft  

Les mer om: