ELBIL

Easee jakter ny styreleder

Styreleder Rita Bach Omdal i ladeboksselskapet Easee har gått av grunnet foreldrepermisjon.

Styreleder Rita Bach Omdal i ladeboksselskapet Easee har gått av.
Styreleder Rita Bach Omdal i ladeboksselskapet Easee har gått av. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
18. juli 2023 - 08:54

Rita Bach Omdal har vært styreleder i ladeboksselskapet siden 2021, men har nå fratrådt stillingen fremgår det av en kunngjøring i Brønnøysundregistrene datert 17. juli. 

– Rita har fratrådt sin rolle som styreleder grunnet foreldrepermisjon, opplyser Easee i en e-post til NRK.

Styret jobber nå med å finne en erstatter for Bach Omdal som selv omtaler fratredelsen som udramatisk.

– Jeg har nå gått inn i foreldrepermisjon, og på grunn av den ekstraordinære situasjonen Easee står i, så er styrearbeid naturligvis veldig arbeidsbelastende. Derfor er det for mitt eget og selskapets beste at styreleder er tilgjengelig og kan ivareta ansvaret på en god og forutsigbar måte i tiden fremover, skriver Bach Omdal i en e-post til NRK.

Selskapet permitterte i mars 138 ansatte i Norge, etter at det svenske Elsäkerhetsverket innførte forbud mot salg av to av produsentens ladebokser i Sverige. Sikkerhetsmyndigheten har påpekt at jordfeilvernet og releene Easee har valgt i sin ladeløsning, avviker fra standardene. Den mener det ikke er tilfredsstillende dokumentasjon på at løsningen oppfyller kravene i standarden.

Easee har innrømmet at dokumentasjonen er mangelfull, men har hele tiden hevdet at laderne deres er trygge å bruke selv om den avviker fra standarden. 

I juni varslet også Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) at det kunne bli salgsforbud av Easee-ladere også i Norge. Nkom og DSB har ikke funnet grunn til å protestere på det svenske Elsäkerhetsverkets vedtak om omsetningsforbud i Sverige. Om ingen protesterer, vil et salgsforbud bli gjeldende i hele EU og EØS. I Sverige har Easee også blitt pålagt å utbedre allerede installerte ladestasjoner.

Det kriserammede selskapet er for tiden på pengejakt og har planer om å hente 300 millioner kroner i frisk kapital innen høsten og lansere et nytt produkt med dokumentasjon som er i tråd med kravene. Så lenge det gis en beskrivelse av hvordan sikkerhetskravene er oppfylt, er det mulig å avvike fra standardene. Selskapet har foreløpig ikke omsetningsforbud i Norge, men jobber med å dokumentere laderen bedre. 

 

Easee har solgt nærmere 700.000 ladebokser av sine to modeller Home og Charge. Etter salgsforbudet i Sverige kjemper selskapet for å slippe et omsetningsforbud i flere land. De må i tillegg rydde opp for alle kundene som har kjøpt Home eller Charge.
Les også

Bare én vei ut av Easee-skandalen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.