KARRIEREUTDANNING

Studiestedene tar inn 50 prosent flere enn det er plass til

Norske teknologiutdanninger har sendt inntaksbrev til over 4000 flere enn de er tildelt studieplasser.

Teknologi-, realfags- og ingeniørstudiene kan potensielt få ca. 4300 studenter for mange. Fagforeningene er bekymret. Her fra en mekanikk-forelesning på NTNU.
Teknologi-, realfags- og ingeniørstudiene kan potensielt få ca. 4300 studenter for mange. Fagforeningene er bekymret. Her fra en mekanikk-forelesning på NTNU. Bilde: NTNU
19. juli 2013 - 15:01

I dag presenterte Samordna opptak informasjon rundt årets hovedopptak.

Tallene viser at det er tilbudt studieplasser til langt flere enn antallet som har blitt tildelt fra Kunnskapsdepartementet.

Innenfor utdanningsområdet teknologi er det nesten 50 prosent for mange studenter som har fått tilbud, det gjelder altså teknologiske fag, ingeniør- og sivilingeniørutdanning, arkitektur og maritime fag/nautikk.

– Det er bekymringsverdig at det er så mange ekstra som er blitt tatt opp til de studieplassene som finnes, sier Steinar Pedersen, leder for Nito Studentene.

4.319 for mange

Ifølge tallene fra Samordna opptak er det totalt 5.801 planlagte studieplasser innenfor teknologiutdanninger. Det er sendt ut 8.198 tilbud.

Hvis alle takker ja til studieplassen vil ressursene som er satt av til de planlagte studieplassene også måtte rekke utover de nesten to og et halvt tusen ekstra studentene som blir tatt inn. Det vil altså bli mindre ressurser per student.

Innenfor realfagstudiene er det sendt ut 3.431 tilbud til 2.361 planlagte studieplasser, mens IT-utdanningen er overbooket med 852 studenter.

Innenfor disse tre områdene er det til sammen overbooket med 4.319 studenter, med 9.709 planlagte plasser gir det en overbooking på nesten 50 prosent også totalt.

Om antallet studenter i så stor grad overgår det institusjonene har kapasitet til vil det føre til trangere auditorium og kamp om forelesernes oppmerksomhet. Vi lurer veldig på hvordan institusjonene skal kunne håndtere nesten 50 prosent flere studenter enn det er plass til, sier Pedersen.

Leder for Tekna Student, Kim Allgot, er også kritisk til den store overbookingen av studenter.

Det er klart at ikke alle sier ja til studieplassen og at ikke alle møter opp. Men 50 prosent overbooking er bekymringsverdig mye. Det sier litt om at kvantitet er i fokus. Når man vil klemme inn 50 prosent mer enn eksisterende infrastruktur kan takle, vil det gå ut over kvaliteten, sier Allgot.

Les også: Det er blitt enda vanskeligere å komme inn på de heftigste teknologistudiene

Etterspør satsing

Overbookingen har økt jevnt de siste tre årene, samtidig som antall planlagte studieplasser har forholdt seg relativt likt.

Dette kommer som en kontrast til at regjeringen har ønsket en større satsning på disse studieretningene.

Det er utrolig flott at man satser på dette området, men man må ikke glemme institusjonene som skal håndtere studentene. Det er en dårlig trend at vi skal ta opp så mange uten at finansieringssystemet er i orden først, man kan ikke bare pøse på med studenter. Skal man sette kvantitet før kvalitet?, spør Pedersen.

I år er det gitt ut 498 flere tilbud fra Samordna opptak enn i fjor.

Allgot mener at det er mye ord, men lite handling. Han poengterer at når det opprettes studieplasser ved hjelp av et pennestrøk, uten å gjøre noe med infrastrukturen, kan det ikke kalles satsing.

Han synes det er feil at man skal måle ut fra hvor mange som starter på studiene og hvor mange som fullfører.

– Man kan stille spørsmålstegn ved kvaliteten. Det er lett å måle antall, vanskelig å måle kvalitet.

Tall fra SSB viser at 35 prosent av ingeniørstudentene ikke har fullført utdanningen innen fem år.

Sender dårlige signaler

Både Pedersen og Allgot synes at overbookingen sender dårlige signaler til studentene.

Det viser jo at forventer at en tredjedel av studentene skal falle fra. For min del ville det være veldig umotiverende, sier Pedersen.

Når man får vite at det satses stort på realfag, så blir man møtt med utstyr fra 60-tallet gir dette et annet inntrykk enn forventet. Skuffelse gjør ikke at motivasjonen blir på topp, konkluderer Allgot.

Fortsatt ledige plasser: Her kan du fortsatt bli ingeniør

– Jevner seg ut

Ifølge statssekretær Ragnhild Setsaas i Kunnskapsdepartementet er det ikke aktuelt at det blir en overflod av studenter.

Hun forteller i fjor svarte ca. 70 prosent ja til tilbud om plass. Deretter falt ytterligere ti prosent av frem mot til studiestart.

Det vil si at man i fjor sto igjen med omtrent 60 prosent av de som fikk tilbud om studieplass.

– Det er overbooking på så godt som alle utdanninger. Hvis de samme tallene gjentar seg i år vil det være omtrent det samme antallet som møter opp som planlagte studieplasser. I tillegg er det flere som faller av i løpet av studietiden, sier Setsaas.

Bestemmer selv

Hun legger til at det er studiestedene selv som bestemmer hvor mye de vil overbooke studiene.

Dette har de holdt på med i flere og har en god teft. Vi har stor tillit til at institusjonene klarer dette selv og vet hva de driver med, sier hun.

Statssekretæren poengterer også at siden 2007 har det vært en fallende trend i antallet som takker ja til studietilbud. Dette forklarer hun med at man kan søke elektronisk, noe som gjør det lettere å søke på flere ting og lettere å endre.

Hun avfeier samtidig kritikken rundt satsingen på teknologi-, realfag- og IT-utdanning.

Dette er et av tre områder det har blitt satset på, de to andre er helse og sosial-utdanning og lærerutdanning. Vi har opprettet 23.400 nye studieplasser som vil være klare til 2017, to tredjedeler av disse vil gå til disse tre områdene, sier Setsaas, før hun legger til:

Bygg er en viktig faktor, og så klart utstyr. I det reviderte nasjonalbudsjettet er det ikke mindre enn fire nye bygg som samlet sett koster over ni millioner kroner.

Les også:

Lena studerer i Toulouse, har vært på utveksling i Japan og hatt sommerjobb i Skottland

Dette er de beste teknologiselskapene å jobbe i

Han tok to bachelorgrader og en kandidatgrad på tre år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.