KLIMA

Studie: Vannet minker i over halvparten av verdens innsjøer

Vannet i over halvparten av verdens største innsjøer og vannmagasiner er i ferd med å minke, viser en ny studie. Årsaken er blant annet global oppvarming.

Bilder fra NASA Earth Observatory viser hvordan vannet har minket i Aralsjøen fra 25. august 2000 til 21. august 2018. Innsjøen ligger mellom Kasakhstan og Usbekistan
Bilder fra NASA Earth Observatory viser hvordan vannet har minket i Aralsjøen fra 25. august 2000 til 21. august 2018. Innsjøen ligger mellom Kasakhstan og Usbekistan AP / NTB
18. mai 2023 - 21:31

Utviklingen kan true menneskehetens tilgang på vann i framtiden, fastslår ekspertene bak studien, som torsdag ble publisert i forskningstidsskriftet Science.

– Innsjøer har problemer verden over, og det har vidtrekkende konsekvenser, sier Balaji Rajagopalan, professor ved University of Colorado Boulder og en av studiens forfattere.

Ifølge Rajagopalan bor 25 prosent av verdens befolkning, eller 2 milliarder mennesker, i områder med vannbassenger som minker.

Tørke i Spania

Et bilde tatt hos Vegtrafikksentralen øst i november viser hvordan trafikkoperatørene følger nøye med på utviklingen i trafikken.
Les også

Politiet advarer: – Kritisk glatt

Spania rapporterte nylig at vannmagasinene i Catalonia kun har en fyllingsgrad på 26 prosent etter måneder med tørke. I 2022 var den på 58 prosent.

Mens det er gjort mange undersøkelser av elver, har overvåking av innsjøer ikke vært like god, til tross for at de har en kritisk betydning for vannsikkerheten.

Satellittbilder

Forskerne bak studien kommer fra USA, Frankrike og Saudi-Arabia. De har kartlagt utviklingen i verdens 1.972 største innsjøer og vannreservoarer ved å bruke satellittobservasjoner gjort mellom 1992 og 2020.

Nøyaktig hvordan klimaendringene kommer til å påvirke vannstanden i innsjøene på kort og lang sikt, er vanskelig å fastslå.

Situasjonen påvirkes også av hvordan mennesker forvalter vannressursene.

Mandag formiddag mottar justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og forsvarsminister Bjørn Arild Gram sikkerhetstjenestene trusselvurderinger for 2024. Også i år er det Russland og Kina som utgjør den største etterretningstrusselen mot Norge. Her er de avbildet sammen i mai i fjor.
Les også

PST og E-tjenesten: Dette er de største truslene mot Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.