Studie: Antistoffer i kroppen minst åtte måneder etter covid-19

Covid-19-pasienter hadde antistoffer i blodet minst åtte måneder etter at de hadde vært smittet, viser en italiensk studie.

Studie: Antistoffer i kroppen minst åtte måneder etter covid-19
Antistoffene var til stede «uavhengig av hvor alvorlig sykdomsforløpet var, hvor gamle pasientene var eller om det var andre sykdommer til stede», heter det i en uttalelse fra San Raffaele-sykehuset i Milano. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Antistoffene var til stede «uavhengig av hvor alvorlig sykdomsforløpet var, hvor gamle pasientene var eller om det var andre sykdommer til stede», heter det i en uttalelse fra San Raffaele-sykehuset i Milano.

Forskere som jobbet med Italias folkehelseinstitutt ISS, har studert 162 pasienter som viste symptomer på koronasmitte og som kom til sykehusets akuttmottak i den første bølgen i fjor.

Færre antistoffer

Det ble tatt blodprøver i mars og april og deretter i slutten av november blant dem som overlevde sykdommen. 29 av pasientene døde.

– Selv om det ble færre antistoffer etter hvert som tiden gikk, vedvarte de. Etter åtte måneder, var det bare tre pasienter som ikke ga positivt utslag ved testing, opplyser forskerne.

I studien understreker forskerne også hvor viktig det er å utvikle antistoffer for å bli frisk etter sykdommen.

Antistoffer innen 15 dager

– De som ikke utvikler antistoffer innen 15 dager etter at de blir smittet, har større risiko for å utvikle alvorlig covid-19.

To tredeler av pasientene som ble undersøkt, var menn, og gjennomsnittsalderen var 63 år. 57 prosent hadde underliggende sykdommer, først og fremst høyt blodtrykk og diabetes.

Les også