ENERGI

Strømmen kan forbli dyr helt til våren. Men oljeprisen faller kraftig

Forklaringene er tørkesommer, dyrt kull, dyr gass og rekordproduksjon av olje.

Markedet forventer høye strømpriser i hele vinter.
Markedet forventer høye strømpriser i hele vinter. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen/NTB Scanpix
19. des. 2018 - 08:22

Tørkesommer, nedbørshøst og dyrt kull og gass har alle bidratt til høye strømpriser. Markedet ser få tegn til nedgang med det første.

Vi er inne i den delen av året vi bruker mest strøm, og mange har fått merke at prisene har gått kraftig opp den siste tiden. Tirsdag kostet en kilowattime 52,7 øre, skriver Dagbladet.

Basert på Nasdaqs månedskontrakter venter markedet at prisen holder seg på samme nivå fremover, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge til Dinside.no. Kontraktene for januar til mars ligger alle på rundt 50 øre per kilowattime, noe som tilsier at strømmen vil forbli dyr fram til våren.

Høyeste prisnivå siden 2011

De siste årene har prisene på strøm om vinteren vært relativt lave, og vi må tilbake til 2010 eller 2011 for å finne samme prisnivå som vi har denne vinteren. Været i år har bidratt til de høye prisene, med store svingninger fra tørkesommer til rekordvåt høst. I tillegg har økte priser på kull, gass og CO2-utslipp dratt med seg de europeiske strømprisene oppover.

I tredje kvartal i år var det lavere produksjon og eksport enn i samme periode i fjor, og i noen uker var vi nettoimportører av strøm.

– Det betyr at kraftprodusentene har spart vann til vinteren, forklarer Øverås og legger til at regnet i høst har fylt opp vannmagasinene til nærmere normalen for årstiden.

Rekordproduksjon

Oljeprisen har derimot sunket i høst, og tirsdag falt prisen på nordsjøolje til 56 dollar per fat.

Litt etter klokken 22 norsk tid hadde spotprisen på nordsjøolje falt 4,4 prosent i løpet av dagen. En av årsakene var meldinger om at både USA og Russland nå produserer rekordmye olje.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.