Stort EU-prosjekt til Lillestrøm

Coolsweep skal finne løsninger for å gjenvinne energi fra avfall.

Prosjektleder Kjetil Storvik (OREEC) og administrerende direktør i Kunnskapsbyen Lillestrøm, Anita Orlund, underskriver avtalen om EU-prosjektet Coolsweep. Foto: Helge Wekre, Kunnskapsbyen Lillestrøm.
Prosjektleder Kjetil Storvik (OREEC) og administrerende direktør i Kunnskapsbyen Lillestrøm, Anita Orlund, underskriver avtalen om EU-prosjektet Coolsweep. Foto: Helge Wekre, Kunnskapsbyen Lillestrøm.
30. jan. 2013 - 09:44

Kunnskapsbyen Lillestrøm og Oslo Renewable Energy and Environment Cluster (OREEC) er tildelt prosjektlederrollen for EU-prosjektet Coolsweep.

Prosjektet skal gå over tre år og har en økonomisk ramme på 2,7 millioner euro.

Les også: Reiste en havvindturbin hver dag

Energi fra avfall

Coolsweep er utarbeidet i samarbeid med ledende europeiske cleantech-klynger i København, Graz, Bilbao og Milano. Målet er å finne de beste løsningene for å gjenvinne energi fra avfall og utnytte restproduktene på en mest mulig ressursvennlig måte.

Coolsweep er imidlertid ikke et konkret forskningsprosjekt, men et såkalt koordinasjonsprosjekt i EU-systemet.

Tanken bak prosjektet er at selv om alle de fem klyngene har energigjenvinning fra avfall som et av sine satsingsområder, er ikke alle aktørene like gode til alt.

Utfordringen blir derfor å kartlegge hva de forskjellige gruppene er gode på, og hvor det ligger til rette for samarbeid. Sluttproduktet er såkalte joint action plans, forslag til konkrete samarbeidsprosjekter.

– Til syvende og sist er målet at prosjektet skal bidra til innovasjon innad i regionen på dette fagområdet. På kortere sikt er målet å definere gode samarbeidsprosjekter mellom de internasjonale aktørene. I motsetning til et forskningsprosjekt, skal ikke Coolsweep komme frem til et konkret forskningsresultat, men til gode forslag til innovasjonsprosjekter, sier prosjektleder Kjetil Storvik i OREEC til Teknisk ukeblad.

Les også: Frykter vill vest i farlig avfall

Fjær i hatten

Coolsweep er finansiert gjennom EUs Seventh Framework Program (FP7) under «Regions of Knowledge»-initiativet. Dette er et program som skal styrke europeisk forskning ved å støtte innovative, forskningsdrevne klynger på lokalt og regionalt nivå.

Kunnskapsbyen Lillestrøm har lenge vært en pådriver for utviklingen av en slik klynge i Oslo-regionen, med fokus på fornybar energi.

Dette arbeidet har blant annet resultert i opprettelsen av OREEC, et nettverk av bedrifter, forskningsinstitutter og utdanningsinstitusjoner innen fornybar energi og klimateknologi.

OREEC og Kunnskapsbyen Lillestrøm har vært koordinator for finansieringssøknaden til EU, og trer nå inn i prosjektlederrollen i Coolsweep. Storvik legger ikke skjul på at det er stort å vinne frem med et slikt prosjekt.

– Det er selvfølgelig en fjær i hatten. Dette er første gang vi søker EU om en koordinatorrolle i et EU-prosjekt, og det er et stort løft for en liten organisasjon. Det er faktisk litt stort for Norge også, for Norge har ikke tidligere hatt koordinatorrollen i et Regions of Knowledge-prosjekt, sier han.

Les også:

Her tjener mafiaen på grønne sertifikater

Sparte 20 prosent strøm med lavere spenning

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Dette blir verdens første havvindturbin for åpen forskning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.