ONS

Storskala testsenter for gass i Risavika

Mona Sprenger
15. aug. 2008 - 10:50

– Med hånden på hjertet: Vi kjenner ikke til noe annet sted hvor det er lagt så godt til rette for testing av gass.

Les også: Ønsker Norge i gasskartell

Slag i slag

Teknisk Ukeblad er på besøk på tomten til det tidligere Shell-raffineriet i Sola kommune. Her syder det av byggeaktivitet: Lyse bygger nytt LNG-anlegg, Risavika havn graves ut og flere næringsbygg er under oppføring.

Bare et steinkast unna ligger Energiparken, som blant annet huser det nye testsenteret for gas, Risavika Gas Centre. Det er bare et år siden TU sist gang var på besøk. Den gang ble vi presentert for en rekke interessante planer, men ellers var det lite å ta bilder av.

Les også: Bygger ny LNG-fabrikk

Kun rørledningen som leverer gass fra Kårstø til Risavika.

– Teknisk Ukeblad trodde ikke at vi skulle klar å gjennomføre planene våre så raskt, sier Utkilen til daglig leder i Energiparken Per Møller- Pedersen med et smil.

– Det har gått raskt. Etter at daværende olje og energiminister Odd Roger Enoksen i september i fjor la ned grunnsteinen til dette huset har det gått slag i slag, fortsetter han.

Internasjonalt senter

– Nå ligger alt til rette for testing med naturgass, som er tilgjengelig i høyt trykk og i store mengder. Vi har ingen begrensninger på hva vi kan gjøre. Her finnes infrastruktur, folk, plass og sikkerhet. Vi bruker samme teknologien som på de nyeste plattformene i Nordsjøen, sier Utkilen.

Risavika Gas Centre er en del av Energiparken AS, som har Lyse, Norske Shell og Statoil som eiere. Målet har hele tiden vært å skape grunnlag for en internasjonal næringspark for utvikling av framtidsrettede energi- og miljøteknologier. Utkilen anslår at det har blitt investert 130 millioner kroner i infrastruktur og bygningsmasse.

I tillegg kommer gassen som Shell har stilt tilgjengelig.

– Shell, Statoil og Lyse har forpliktet seg å dekke et eventuelt underskudd ut 2010, men hensikten med senteret er selvsagt at det skal gå rundt.

Les også: LNG-kappløp på Østlandet

Stor pågang

Og så langt ser det ut som om Risavika Gas Center vil få nok å gjøre. Selv om senteret ikke har vært offisielt åpnet, har det allerede blitt gjennomført flere tester.

I fjor testet den kanadiske leverandøren Cansolv sin aminbaserte CO 2-renseteknologi av røykgass i et pilotanlegg på området.

– CMR Prototec har nettopp avsluttet testen av framtidens kraftverk, hvor man putter inn naturgass og får ut hydrogen, kraft og CO 2. De var fornøyd med resultatet, forteller Møller-Pedersen.

– Pågangen har i øyeblikket vært større enn vi har teknisk personell til. Vi jobber nå med å rekruttere, sier Utkilen, som er svært fornøyd med å ha rekruttert flere av gutta som tidligere jobbet på Shell-raffineriet.

– De er voksne menn som kan faget sitt, smiler Utkilen, som stolt viser TU rundt på området.

Ennå er ikke den siste spaden satt i jorden.

– Her ønsker vi å bygge et førsteklasses konferansehotell.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.