OLJE OG GASS

Ønsker Norge i gasskartell

Ole K. Helgesen
15. aug. 2008 - 07:09

Ariel Cohen, seniorforsker ved The Heritage Foundation, er ekspert på Russland og Eurasia og energisikkerhet.

Han mener Russland jobber for å samle gassproduserende land i et kartell som kan samarbeide om pris og utenriks­politikk.

– Russland tilnærmer seg energi på en omfattende geopolitisk måte. Det er ikke lenger bare en handelsvare, men et redskap for utenrikspolitikk, med mål om å maksimere Russlands globale innflytelse. For å oppnå dette, prøver Moskva å samle et globalt gassprodusentkartell, lignende Opec, som vil omfatte Iran, Turkmenistan og andre sentralasiatiske land. Russland rekker også hendene ut til Algeria og Libya.

Han tror alliansen er interessert i Norge.

– Russland er interessert i å inkludere Norge i en slik allianse. Derfor lot russerne et norsk selskap delta på Sjtokman, og de behandler norske krav over omstridte havområder på en skånsom måte.



Gass-opec

Ifølge den russiske avisen Kommersant kan en gruppe stater ledet av Russland og Iran danne en egen organisasjon allerede i år. Jevnlig møtes flere gasseksportører i den mer uformelle organisasjonen Gas Exporting Countries Forum.

Eksportørene ønsker en internasjonal organisasjon som kan samordne gass­priser og ta seg av andre spørsmål av felles interesse.

Foreløpig er det ingen priskoordinasjon i gassmarkedet. Priser blir forhandlet frem individuelt på femårskontrakter mellom kjøper og selger. Hvis Russland danner et kartell, vil det mest sannsynlig skape sterke reaksjoner i Europa.



Vil ha europeiske rørledninger

Cohen mener det er viktig for Gazprom å få mest mulig kontroll over det europeiske gassmarkedet.

Derfor vil selskapet konsentrere seg om å få mest mulig innflytelse over det europeiske rørledningsnettet. LNG er noe mindre interessant.

– LNG-kapasiteten vil bli bygget ut langsomt, hvis den i det hele tatt bygges ut. ­Selskapet er ikke spesielt interessert i å øke eksporten til det amerikanske ­markedet. Men hvis det blir inngått langtids­kontrakter og det finnes ekstra ressurser, kan ­Gazprom øke sin LNG-kapasitet.

Gazprom blir størst

Han tror Gazprom kan bli verdens største selskap innen syv år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Statlig kontroll og stagnerende produksjon kan være hindringer for Gazproms vekst. Men vi er inne i en periode med tilsynelatende ustoppelig vekst i handelsvarepriser, noe Alexei Miller stadig snakker om.

Han ser for seg at russisk gass i Europa vil koste 500 amerikanske dollar per 1000 m3 i løpet av dette året.

– Dette indikerer at Gazproms verdi vil fortsette å stige. Så lenge det ikke ­finnes et klart alternativ til naturgass, og så lenge kjernekraftutbygginger blir holdt igjen av europeiske miljøvernere, ser Gazproms og Russlands fremtid ­strålende ut, sier Cohen. ¿

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.