OFFSHORE

Storeslem på Ormen

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
3. sep. 2004 - 15:58

For det må selskapet stå for hovedinstallasjonsarbeidet på landanlegget.

Norsk Hydro og Aker Kværner signerte i dag intensjonsavtalen, som sikrer Aker Kværner sitt tredje milliard-oppdrag på Ormen Lange.

Den første kontrakten var på knapt en milliard kroner og ble tildelt i mars 2003. Den gjaldt tidligprosjektering, detaljprosjektering, anskaffelse og assistanse til byggeledelsen på landanlegget. Den andre kontrakten på rundt to milliarder kroner ble tildelt i juli 2004 og omfatter prosjektering, anskaffelse og bygging av mottaks- og eksportanlegget for gass på Nyhamna.

- Ormen Lange er blitt et særdeles viktig prosjekt for Aker Kværner. Her får vi virkelig bruk for den brede kompetansen og den viktige erfaringen vi har skaffet oss etter flere tiår i olje- og gassbransjen, sier Aker Kværners konserndirektør for feltutbygging, Simen Lieungh, ifølge en pressemeldign fra selskapet.

Det er Aker Stord som står som kontraktspartner med Hydro for den store installasjonskontrakten, men også Aker Kværner Elektro får en sentral rolle på Nyhamna. Dette selskapet skal gjøre alt installasjonsarbeidet innen elektro, instrumentering og telekommunikasjon. Det omfatter ca. 350 årsverk. I henhold til den første kontrakten, er det Aker Kværner Engineering and Technology i Oslo står for prosjektering og innkjøp.

Det er den sentrale delen i landanlegget til Ormen Lange Aker Kværner-bedriftene skal installere: Prosessanlegget som skal behandle rikgassen som kommer i rørledningen fra feltet - og tilhørende hjelpeutstyr og -systemer.

Grunnarbeidet settes i gang 1. desember i år. Underleverandørene som skal prefabrikere rør og stål, begynner våren 2005. Selve installasjonsarbeidet på Nyhamna skal starte i mai neste år. Anlegget skal være mekanisk ferdig innen 1. februar 2007.

For Aker Kværner betyr den nye Ormen Lange-kontrakten et arbeidsomfang på totalt ca 3 000 årsverk. Rundt halvparten av installasjonsarbeidet gjelder industrirørlegging og -sveising. Forventet toppbemanning på Nyhamna i 2006 vil bli ca 2200 personer som går i en 12-9 rotasjon

- Landmarkedet er blitt meget viktig for oss. - Dette oppdraget bekrefter vår sterke markedsposisjon også for olje- og gassanlegg på land, sier administrerende direktør ved Aker Stord, Nils Arne Hatleskog.

I løpet av vel et år har bedriften vunnet fire store installasjonskontrakter på norske landanlegg: Kårstø, Snøhvit og to kontrakter på Ormen Lange. Installasjonskontrakten sikrer Aker Stord full sysselsetting fra og med august 2005 til februar 2007, sier Hatleskog.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.