KLIMA

Store oversvømmelser og strømbrudd i New York

Orkanen Sandy har satt sine spor.

Til sammen skal over 6 millioner mennesker ha vært rammet av strømbrudd, etter at orkanen Sandy kastet seg over østkysten av USA i natt.
Til sammen skal over 6 millioner mennesker ha vært rammet av strømbrudd, etter at orkanen Sandy kastet seg over østkysten av USA i natt. Bilde: Reuters

Store områder i New York er oversvømt og mørklagt etter uværet Sandys herjinger. Minst 13 mennesker har mistet livet i den østlige delen av USA.

En rekordhøy stormflo fikk vann til å strømme ned i t-banetunneler og biltunneler i New York natt til tirsdag norsk tid. I deler av nedre Manhattan var vannstanden en stund så høy at biler fløt rundt i gatene, ifølge TV-stasjonen CNN.

– Nedre Manhattan er dekket av vann. Jeg overdriver ikke. Havvann strømmer ned i Battery Tunnel, sa Howard Glaser, en offentlig tjenestemann som jobber for delstatsmyndighetene i New York. Battery Tunnel går under East River og forbinder den nedre delen av Manhattan med Long Island.

Les også: Europa varslet USA om orkanen Sandy

Mørklagt

Brannvesenet i byen opplyser at en 30 år gammel mann mistet livet da han ble truffet av et fallende tre i bydelen Queens. I tillegg omkom en kvinne da hun tråkket i en vanndam som var blitt strømførende, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Store deler av byen, hvor flere hundre nordmenn er på ferie, er mørklagt. Om lag en halv million husstander har mistet strømmen, blant annet som følge av en kraftig eksplosjon i et elektrisk anlegg.

I Battery Park på nedre Manhattan var vannstanden på ett tidspunkt hele fire meter, ifølge CNN. Det er betydelig høyere enn da den forrige rekorden ble satt i 1960, da orkanen Donna førte til store oversvømmelser i New York.

Les også: Sandy øker i styrke på vei mot land - se bildeserie

Atomkraftverk truet av flom

Kort tid før Sandy traff den amerikanske østkysten rundt klokken 1 norsk tid, ble uværet nedgradert fra en tropisk orkan til en post-tropisk syklon. Men det fortsatte å blåse orkan styrke.

En over 3 meter høy stormflo fikk havvannet til å flomme innover kysten da uværet traff land i nærheten av byen Atlantic City i New Jersey.

Noen timer senere ble et atomkraftverk i New Jersey satt i alarmberedskap.

Hvis vannstanden i området fortsetter å stige, kan det skape problemer for pumpene som brukes til å kjøle ned reaktorene og beholderne med brukte brenselstaver.

Les også: Verden bygger 62 nye atomreaktorer

13 dødsfall

Myndighetene i New Jersey opplyser at to mennesker i delstaten omkom da bilen deres ble truffet av et fallende tre. Til sammen er det bekreftet 13 dødsfall i seks amerikanske delstater. I tillegg omkom en kvinne i Canada da hun ble truffet av gjenstander som var tatt av vinden.

Det meldes om flom og kraftig vind over en strekning på flere hundre kilometer langs østkysten av USA.

Tidligere natt til tirsdag ble det meldt at 3 millioner mennesker var rammet av strømbrudd, men nyhetsbyrået Reuters har nå kommet til at 6,8 millioner innbyggere er uten strøm.

Les også: Ekstremvær kan lamme Helse-Norge

Nektet å evakuere

I New York fikk 375.000 personer ordre om å evakuere, men ikke alle gjorde som de fikk beskjed om.

– Jeg har ingen andre steder å dra. Familien min bor langt unna, fortalte Gloria Foriro til NTB sent mandag kveld. Hun er en av flere som i natt trosset advarslene fra myndighetene og barrikadert seg innenfor evakueringssonen på nedre Manhattan, hvor oversvømmelsene er omfattende.

Både East River og Hudson River gikk over sine bredder, og vannstanden var på sitt høyeste rundt klokken 3 natt til tirsdag norsk tid.

Fasaden på en bygning på Manhattan kollapset, uten at noen kom til skade. Litt senere førte strømbruddene til at et sykehus på Manhattan måtte flytte mange av pasientene.

En heisekran på toppen av en skyskraper i nærheten av Central Park har nesten knekt og henger og dingler i vinden.

Flere av gatene i nærheten ble stengt mandag kveld for å unngå personskader hvis kranen faller i bakken. All kollektivtransport i New York er stanset, og langs hele østkysten er om lag 15.000 flyginger innstilt som følge av uværet.

Les også:

Det blåser ikke mer enn før

Vet du om du bor farlig?

Mistet styringen over kraftsystemet  

København sikrer seg mot oversvømmelser  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.