KLIMA

Sandy øker i styrke på vei mot land - se bildeserie

Se bildeserien fra Teknisk Ukeblads mann i New York

29. okt. 2012 - 16:14
Vis mer

Orkanen Sandy, som er på vei mot østkysten av USA, vokser i styrke.

50 millioner mennesker befinner seg i området som vil få merke orkanens herjinger.

En av dem er Teknisk Ukeblads publisher og adminstrerende direktør Jan M. Moberg, som sitter værfast på sitt hotell i New York City. Tidligere i dag våget han seg en tur ut og knipset noen øyeblikksbilder.

Se mer i bildeserien over.

Les også: Norge kan få verdens største klimasenter

Ingen har opplevd dette før

Sandy er 1.600 kilometer bred og treffer land mandag kveld lokal tid. Når den gjør det, blir den trolig historisk.

Meteorologer har målt lavtrykket til Sandy til 945 hektopascal, som er et mål for lufttrykk.

– Det har ikke vært et så dypt lavtrykk i det området før, så ingen levende mennesker har opplevd det som kommer til å skje de kommende døgn, sier meteorolog Mogens Rønnebek ved den danske meteorologiske instituttet til nyhetsbyrået Ritzau.

Uværet er nå en kategori 1-orkan på Saffir-Simpson-skalaen. Slike orkaner er svært farlige og vil vanligvis forårsake skade når de treffer land.

Skalaen går fra 1 til 5. Kategori 5-orkaner har en vindhastighet på minst 70 sekundmeter og kan forårsake katastrofal skade.

Les også: Kunnskap fjerner ikke klimatvil

New York holder pusten

Midt i orkanens vei ligger USAs største by New York med sine 8,3 millioner innbyggere.

Over 375.000 mennesker er evakuert fra lavtliggende områder, all offentlig transport er innstilt og børsene på Wall Street holdt stengt mandag.

Når Sandy feier inn over land, kommer den til å knekke trær, forårsake omfattende strømbrudd og utløse kraftig springflo på opptil tre meter og store oversvømmelser.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) opplyser mandag at Sandy har tiltatt i styrke ute i Atlanterhavet, like utenfor kysten.

Ni amerikanske delstater har innført unntakstilstand, og president Barack Obama har oppfordret folk til å forberede seg på det verste.

– Det er et alvorlig og voldsomt uvær. Vi vet ennå ikke hvor det rammer og hvor vi kommer til å se de største konsekvensene, sa Obama søndag kveld.

Les også: – Alvorlig utfordring for livet i havet

Innstilte fly

Uværet skaper problemer også for flyselskapene, og SAS har kansellert fire flyginger til og fra New York og Washington mandag.

Mellom 1.000 og 1.100 skulle reist til eller fra Skandinavia. Rundt 450 av disse er hjemmehørende i Norge.SAS sier de opplever at kundene har forståelse for situasjonen.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS opplyser at passasjerer som sitter værfaste i uværet, har full anledning til å booke et annet fly til samme reisemål, på flyselskapets kostnad.

Kaoset i flytrafikken rammer store deler av USAs østkyst, og til sammen er over 7.400 flyginger innstilt.

I New York regner myndighetene med at flytrafikken vil komme i gang igjen tidligst tirsdag ettermiddag.Norske rammetTusenvis av turister, deriblant mange norske, er strandet i New York på grunn av uværet.

Norske Eva Camilla Elgstøen (25) og venninnen Eva Reppen (26) skulle fløyet hjem fra New York mandag. Men nå er alt innstilt, og de må i stedet bo hos en venninne i Brooklyn.

– Jeg så på nettet at flyene begynte å innstilles og sjekket mitt eget. Det er også kansellert, og vi har ingen anelse om når vi kan komme oss hjem igjen, forteller en fortvilet Elgstøen.

BATTERY PARK: Denne dama benytter anledningen til en siste luftetur med hunden før orkanen sprer seg i gatene.
– Jeg så på nettet at flyene begynte å innstilles og sjekket mitt eget. Det er også kansellert, og vi har ingen anelse om når vi kan komme oss hjem igjen, forteller en fortvilet Elgstøen. BATTERY PARK: Denne dama benytter anledningen til en siste luftetur med hunden før orkanen sprer seg i gatene. REUTERS

Les også:

– Bevisene for menneskeskapte klimaendringer er så overbevisende at jeg ikke er i tvil

– Naturlige klimavariasjoner skjuler CO2-effekten

Det er teknologisk mulig å nå togradersmålet

Det blåser ikke mer enn før  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.