BYGG

Statssekretær om TEK-forskriften: – Tungvint og dyrt sammenliknet med resultatet vi sitter igjen med

Kritiserer eget regelverk.

09.10.2014
09.10.2014 Bilde: foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM
9. mars 2016 - 12:07

Når ny Teknisk forskrift (TEK) skal legges frem i 2017 lover regjeringen å gjøre det enklere å bygge både billigere og flere bygg. 

– Ineffektive planprosesser og høye kostnader hindrer at det bygges nok, det må vi gjøre noe med i ny TEK17 , sa Per Willy Amundsen, fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, på Byggedagene 2015 tirsdag morgen.

Tungvint regelverk

Samtidig som statssekretæren skrøt av hva dagens regjeringen har fått til det siste året, la han ikke skjul på at departementets eget regelverket forhindrer at det bygges nok boliger i byene i Norge.

– I gjennomgangen av TEK prioriterer vi de regelendringene som gir størst kostnadsbesparelser uten at det går på akkord med kvaliteten. Vi skal ha de reglene det er behov for, men ikke flere. Det er deler av regelverket som er tungvint og dyrt sammenliknet med resultatet vi sitter igjen med, sier han.

Amundsen fortalte at endringene som allerede har skjedd, som fjerning av søknadsplikt for mindre byggetiltak bare er starten på forenklingene departementet ønsker å iverksette.

– Vi vil komme til stortinget med en ny forslag til endring i plan-og bygningsloven før sommeren, sier han.

Billigere og bedre

Oppskriften på å få ned kostnadene, er ifølge Amundsen å fjerne unødvendig lange og dyre prosesser.

Han mener det  er fullt mulig å få ned kostnadene uten at det går på bekostning av verken tid eller kvalitet på byggene.

– Bransjen har selv tatt til ordet for å få ned kostnadene med 20 prosent innen 2020. Vi vil gjøre det vi kan for å bidra til dette ved å lage et regelverk som legger til rette for forenkling og dermed spart tid. Og spart tid gir sparte kostnader, sier han. 

Men legger til at kostnadsutviklingen i bunn og grunn er næringens eget ansvar. 

– Så når vi forenkler regelverket er det helt essensielt at næringen selv følger opp, sier han. 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.