SAMFERDSEL

Statsbudsjettet: Venstre lover reduserte utslipp fra transport

– Ganske stolt, sier Trine Skei Grande.

Samarbeidspartienes ledere Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide gir hverandre en klem under presentasjonen av statsbudsjettet fredag. Skei Grande sier seg mest fornøyd med at utslippene fra transportsektoren vil gå ned.
Samarbeidspartienes ledere Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide gir hverandre en klem under presentasjonen av statsbudsjettet fredag. Skei Grande sier seg mest fornøyd med at utslippene fra transportsektoren vil gå ned. Bilde: NTB scanpix
21. nov. 2014 - 12:21

Regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene Venstre og Krf ble natt til fredag enige om statsbudsjettet.

– Jeg er ganske stolt over å si at vi i dag har et flertall som kommer til å vedta et budsjett som blir det første der utslippene fra transportsektoren går ned, sa Grande da budsjettenigheten ble presentert fredag.

– For første gang har vi virkelig klart å snu det, sa hun.

Mer satsing på kollektiv

Ifølge Venstre-lederen går 2,7 milliarder kroner til et grønt skatteskifte. Hybridbiler blir billigere, og det skal satses på jernbane og annen kollektivtrafikk.

– Vi har endelig begynt å si hva vi mener når vi sier at vi skal forsterke klimaforliket. Dette er å forsterke klimaforliket.

 Det er helt åpenbart at det er veldig klare fotavtrykk fra alle fire partiene i budsjettavtalen som er inngått, mener Frp.

– Men det som er det viktigste, er helheten i det som ligger i budsjettet, sa Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik på en pressekonferanse fredag.

Nesvik sier budsjettet innebærer en kraftig satsing på mer synlig politi i gatene, mer til vei og jernbane, økt pasientbehandling og lavere bensin- og dieselavgifter.

– Det er viktig å få være med på en snuoperasjon for Norge.

Kunnskap og helse

Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti har forhandlet intenst i mer enn tre uker. 

– Dette er et budsjett som forsterker samarbeidsavtalen, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Helleland framholder at budsjettet inneholder en rekordstor satsing på kunnskap, flere pasientbehandlinger i helsetjenesten, økt konkurransekraft for arbeidslivet og økt satsing på politi.

Les også:

Slik kan bompenger ta gevinsten fra superbrua mellom Moss og Horten

Ny livsløpsanalyse: Elbilene blir renere og renere

«Rumlefelt» i veien halverte antall trafikkdrepte  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.