OLJE OG GASS

Statoil utsetter oljesandprosjekt i Canada

Med tre år.

Statoils oljesandvirksomhet i Canada, som her på Leismer-anlegget, blir utsatt.
Statoils oljesandvirksomhet i Canada, som her på Leismer-anlegget, blir utsatt. Bilde: Helge Hansen

Statoil har besluttet å utsette utbyggingen av et oljesandprosjekt i Canada i minst tre år. Konsernet ønsker ikke å kommentere omfanget av kostnadene de nå ikke tar.

Det er utbyggingen av Corner-feltet i oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh i Alberta i Canada som er utsatt.

– Oljesandprosjektet vårt i Canada består av to enkeltprosjekter. Leismer som er i produksjon og Corner som vi har arbeidet med for å modne fram en robust forretningsmodell og få det i produksjon. Nå har vi altså besluttet å utsette investeringsbeslutningen i minst tre år, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil til NTB.

Statoils oljesandproduksjon har blitt kritisert fra flere hold, ikke minst fra miljøorganisasjoner.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Fortsetter produksjonen

Statoil begrunner utsettelsen blant annet med at kostnadene til arbeidskraft og materialer har fortsatt å øke de siste årene.

– Problemer med markedstilgang spiller også en rolle, blant annet begrenset tilgang på rørledninger, sier Ståle Tungesvik, landsjef for Statoil i Canada.

Beslutningen får ingen konsekvenser for Statoils andre oljesandprosjekt i Canada, Leismer-prosjektet, som er i produksjon.

– Hele industrien opplever økte kostnader og et økt press på lønnsomhet. Vi har sagt at vi kommer til å prioritere tøffere og gå for de prosjektene som er mest lønnsomme. Denne beslutning er i tråd med den strategien, sier Rostad.

Les også: – Skiferoljerevolusjon er den største overraskelsen i oljehistorien

70 ansatte

For cirka ett år siden gjennomførte Statoil en byttehandel med det thailandske selskapet PTTEP i Kai Kos Dehseh.

– Lisensen besto opprinnelig av fem ulike utviklingsprosjekter der Statoil hadde en eierandel på 60 prosent og PTTEP en andel på 40 prosent. Vi byttet eiendeler slik at Statoil fortsatte med en andel på 100 prosent i to av områdene, Corner og Leismer, mens PTTEP overtok de tre andre, forklarer Rostad.

En følge av torsdagens beslutning er en ventet nedbemanning på rundt 70 ansatte i Canada.

– Organisasjonen ble orientert torsdag. Så blir det en prosess med de berørte de kommende ukene, sier informasjonssjef Knut Rostad.

Les også:

Norge risikerer betydelige utslipp fra brønner som ikke er plugget

Se vår oversikt: Her forsvinner oljejobbene