OLJE OG GASS

– Statoil ut av Angola, Aserbajdsjan, tjæresand og Arktis

Statoils generalforsamling avholdes i Stavanger i mai.
Statoils generalforsamling avholdes i Stavanger i mai. Bilde: Peder Qvale
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
14. apr. 2014 - 11:26

14. mai i år avholdes Statoils generalforsamling i Stavanger. I dag kom innkallingen, som blant annet inneholder forslag fra aksjonærer om at Statoil skal trekke seg ut av en rekke virksomheter de per i dag er involvert i.

Dette inkluderer Statoils virksomheter i Angola og Aserbajdsjan, samt Statoils aktiviteter i tjæresand i Canada og aktiviteter i nærheten av isfylte områder i Arktis.

Styret vil stemme mot

– Det er ikke i aksjonærenes langsiktige interesse at Statoil fortsetter med utvinning av tjæresand, heter det i forslaget fra aksjonæren.

– Om vi skal ha 50 prosent mulighet til å nå den internasjonale målsettingen om at global middeltemperatur ikke skal øke mer enn 2 grader over før-industrielt nivå, må minst to tredjedeler av verdens kjente fossilressurser bli liggende i bakken. (…) Statoil skal trekke seg ut av tjæresandutvinning, heter det videre.

Statoil-styret anbefaler generalforsamlingen om å stemme mot forslaget.

Det samme anbefaler styret i aksjonærforslaget om at Statoil ikke skal operere i isfylte farvann i Arktis.

– Petroleumsvirksomhet i isfylte farvann er ikke tillatt i Norge, blant annet på grunn av både manglende teknologi og kapasitet for å rydde oljesøl i is. På grunn av både økonomisk risiko og miljørisiko forbundet med oljeboring i is, skal Statoil ikke operere verken nær eller i isfylte farvann i Arktis, heter det i forslaget.

Les også: Dette er Statoils «oppblåste» Utsira-tall

Ut av Angola

I et tillegg til innkallingen, kommer det også frem at en aksjonær ønsker at Statoil ikke lenger skal være med i sine engasjementer i Angola og Aserbajdsjan.

– Det er ikke etisk forsvarlig for Statoil å satse på fortsatt produksjon og nye feltutviklingsprosjekter i diktaturer med utbredt korrupsjon, heter det i forslaget.

Økt utbytte

Også en rekke andre temaer skal diskuteres på generalforsamlingen, og styret i Statoil har blant formulert et forslag om å øke den årlige utbyttebetalingen målt i kroner per aksje.

– Statoils generalforsamling gir herved styret fullmakt til å vedta utbytteutbetalinger basert på selskapets årsregnskap for 2013. Ved bruk av fullmakten skal styret sikre at beslutning er i tråd med selskapets vedtatte utbyttepolitikk. Styret skal før hver beslutning om godkjenning av utbetaling av utbytte vurdere om selskapet, etter utbytteutbetalingen, vil ha forsvarlig egenkapital og likviditet, heter det i forslaget.

Les også:

Varslet om «terrorvelde» i Statoils oljesand-prosjekt

Kinesere borer «hemmelig hull» i Verdens tak

Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.