Statoil tildeler Reinertsen 450-millioners-kontrakt 

For vedlikehold og modifikasjon på Tjeldbergodden.

Statoil tildeler Reinertsen 450-millioners-kontrakt 
METANOLPRODUKSJON: Industrianlegget på Tjeldbergodden består av en metanolfabrikk, gassmottaksanlegg og luftgassfabrikk. Nå har Reinertsen fått en vedlikeholds- og modifikasjonskontrakt på anlegget som kan vare opptil syv år. Bilde: Harald Pettersen

Helt siden Statoil åpnet Tjeldbergodden på Nordmøre i 1997 har Reinertsen hatt vedlikehold og modifikasjons-kontrakten på industrianlegget.

Nå har Reinertsen signert en ny treårskontrakt med opsjon på forlengelse for to perioder á to år, en kontrakt selskapet anslår er verdt 450 millioner kroner.

– Spesielt viktig

Totalt sett kan man altså snakke om en syvårsperiode om alt går etter planen.

– Det er spesielt viktig for oss å vinne disse lange kontraktene. Det skaper trygghet for oss. Vi har engineering-avdelingen i Trondheim og verftet på Orkanger som skal kjøre fabrikasjon. Så dette er viktig for de som bor lokalt rundt Tjeldbergodden, men også for våre ansatte på Orkanger og i Trondheim, sier Thomas Reinertsen, divisjonsdirektør for fabrikasjon og installasjon hos Reinertsen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

Flere oppgaver

Kontrakten innebærer blant annet ombygging av systemer, skifting av eksisterende utstyr som rør og struktur og andre vedlikeholdsfunksjoner.

– Vi har vært på Tjeldbergodden i mange år og kjenner fabrikken veldig godt. Man skal heller ikke utelukke at det kan komme større prosjekter i tilknytning til Tjeldbergodden på sikt. Det har vært konkrete planer som for eksempel Ironman tidligere, sier Reinertsen.

– Nå ser det ikke ser ut som Ironman skjer med en gang, men det kan komme andre prosjekter på sikt. Det at vi har lokal forankring kan derfor være viktig for oss, sier han.

Les også: Planene om verdens mest miljøvennlige jernverk kan bli skrinlagt

Thomas Reinertsen sier langsiktige kontrakter er svært viktige for selskapet. Paal Rune Lien

Størst i Europa

Industrianlegget på Tjeldbergodden består av en metanolfabrikk, gassmottaksanlegg og luftgassfabrikk.

Metanolfabrikken er i følge Statoil den største i Europa og eies altså av Statoil (81,7 prosent) og Conoco Phillips (18,3 prosent).

Da den ble åpnet var det første gang naturgass ble anvendt til industriell produksjon i stor målestokk i Norge.

Metanolfabrikken har en produksjonskapasitet på omtrent 900.000 tonn metanol i året, basert på gass fra Heidrun-feltet på Haltenbanken.

Mange bruksområder

Metanol brukes mye i kjemisk industri ettersom det er et godt løsemiddel. Det brukes også i organisk syntetisk industri som råstoff til fremstilling av mange metylforbindelser, organiske fargestoffer og formaldehyd.

Det brukes også i forbrenningsmotorer, og er i tillegg kjent for å være svært giftig.

Statoil sier volumet fra Tjeldbergodden utgjør mer enn 25 prosent av den samlede europeiske metanolproduksjonen.

Les også:

Slik vil Helge Lund bygge i fremtiden

Her kan ingeniører auksjonere seg selv bort

Aker Solutions fikk rammeavtale verdt 1,8 milliarder