OLJE OG GASS

Slik vil Helge Lund bygge i fremtiden

Bruker Gudrun for å utvikle en global modell.

Statoil har startet produksjonen på Gudrun, et prosjekt som er levert fra store deler av verden, og som er klart på tid og under budsjett.
Statoil har startet produksjonen på Gudrun, et prosjekt som er levert fra store deler av verden, og som er klart på tid og under budsjett. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
29. apr. 2014 - 13:12

Statoil har gått aggressivt ut for å redusere kostnader og få økt lønnsomhet. Dette har det blitt gitt tydelige signaler om – og den mest medievennlige biten har vært at Statoil vurderer å kutte på gratiskaffen på heliporten.

Da Statoils konsernsjef Helge Lund i dag la frem de overraskende gode kvartalsresultatene – som hadde en økning på 35 prosent fra 1. kvartal i fjor – vitset han også om kaffe-forslaget.

Les også: Disse oljefeltene er størst i verden

Mer globale prosjekter

Men det er andre ting som kommer høyere på agendaen enn kaffe når de virkelige pengene skal spares. Og Helge Lunds løsning tøtsjer innom en annen debatt som har rullet og gått: Nemlig hvor norske oljeinstallasjoner skal bygges. Der er konsernsjefen tydelig: I fremtiden skal norske prosjekter i enda større grad være levert globalt.

Med dette ønsker Helge Lund å unngå overskridelser på prosjektene.

– Vår industri har hatt mange eksempler på dårlig gjennomførte prosjekter som har vært forsinket på tid, og med store kostnadsmessige overskridelser. Historisk har vi også hatt vår andel av dette i Statoil, sa Lund på kvartalspresentasjonen i dag.

Les også:  «Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»

Helge Lund mener Gudrun prosjektet som er gjennomført på tid og under budsjett er et forbilde for Statoil.
Helge Lund mener Gudrun prosjektet som er gjennomført på tid og under budsjett er et forbilde for Statoil.

Tøff disiplin

Han forklarte at Statoil gjør mye for å unngå overskridelser.

– Vi har lagt avgjørende vekt de siste årene på å bygge videre på den læringen vi har hatt. Det har vært en del år siden vi har hatt slike overskridelser på prosjekter, og jeg tror aldri vi kan garantere at vi ikke skal ha det i fremtiden, sa Lund.

– Men jeg tror det er mindre sannsynlig nå, fordi det er veldig sterkt fokus på det vi mener er nøkkelfaktorer: Nemlig høy modenhet på engineering i beslutningstidspunktet og veldig tøff disiplin i gjennomføringen av prosjektet, sa han videre.

Han eksemplifiserte med prosjektet som ble trukket frem som en av milepælene i årets første kvartal – Gudrun-plattformen som nå er i produksjon.

– Prosjektet er stort, det er over 20 milliarder kroner i investeringer. Prosjektet er gjennomført på tid og under budsjett, og det er brukt en global leverandørkjede i gjennomføringen, sa Lund.

Les også: Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon

Skal utvikle modellen videre

Han viste til at det er brukt alt fra Norske leverandører, både i Midt-Norge og Vestlandet, samt kinesiske, polske og thailandske leverandører.

– Stålunderstellet er fra Kværner Verdal, boligkvarteret fra Apply Leirvik på Stord, dekket ble levert av Aibel med leveranser fra både Thailand, Polen og Haugesund. Helikopterdekket er fra Kina. Samtidig hadde utstyrsleveransene en like global profil, forklarte han.

Lund sa at det er slik han ser for seg at prosjektene kommer til å bli levert i fremtiden, og at Gudrun er et steg videre for å utvikle denne globale modellen.

– Det er slik prosjekter kommer til å bli gjennomført fremover, med en større grad av arbeidsdeling hvor vi prøver å finne leveransene fra der det er mest effektivt. Gudrun har gitt oss mye læring og inspirasjon til å videreutvikle denne modellen, sa Lund.

Les også:

Vil du betale for Yme?

Disse prosjektene sprekker med 40 milliarder

Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.