OLJE OG GASS

Statoil spesialbestilte riggen. Nå er 180 i fare for å bli permittert

Den toppmoderne riggen skulle ha boret på Johan Castberg-feltet.

Songa Enabler ble spesialbygget for Statoil i 2012, og levert tidligere i 2016. Riggen skulle ha boret på Johan Castberg-feltet senere i år, men i stedet for har Statoil nå valgt å suspendere kontrakten i rundt fire måneder.
Songa Enabler ble spesialbygget for Statoil i 2012, og levert tidligere i 2016. Riggen skulle ha boret på Johan Castberg-feltet senere i år, men i stedet for har Statoil nå valgt å suspendere kontrakten i rundt fire måneder. Bilde: Songa Offshore
Ina AndersenIna AndersenJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
31. okt. 2016 - 10:59

Statoil melder mandag at de suspenderer kontrakten med den splitter nye kategori-D-riggen Songa Enabler. 

Riggen er spesialbygget for Statoil til bruk i Barentshavet og ble levert tidligere i år. Den opprinnelige planen var at den skulle brukes til å bore på Johan Castberg-feltet. 

Nå forteller Songa Offshore til Teknisk Ukeblad at suspensasjonen kan føre til at opp mot 180 personer blir permittert. Siden dette er en midlertidig suspensjon, er permitteringene kortsiktige. 

– Minimerer skadene

Bjørnar Iversen, konsernsjef i Songa Offshore sier til Teknisk Ukeblad at meldingen fra Statoil gjør at de forbereder betydelige kortsiktige permitteringer i personellet på grunn av riggsuspensjonen i opp til 4 måneder.

Han kan foreløpig ikke si konkret hvor mange som vil bli berørt.

- Vi holder fortsatt på å se på hvor mange dette vil dreie seg om, men vi har totalt rundt 170-180 mann som jobber i rotasjon på Songa Enabler. Men vi er altså ikke ferdig med å regne på hvor mange som vil bli permittert av disse, sier Iversen.

Han forteller videre at suspenderingen kom overraskende på dem som selskap, og at dette vil påvirke kontantstrømmen noe i selskapet i fjerde kvartal 2016 og noe i første kvartal 2017.

- Vi hadde trodd at riggen ville bli gående gjennom vinteren. Men når det da er et hull i boreprogrammet fra Statoil sin side, så må vi forholde oss til realitetene og forsøke å minimere skadene mest mulig, sier Iversen.

75 prosent av dagraten

Kontrakten suspenderes etter at riggen er ferdig med den pågående brønnen på Snøhvit-feltet. Tidligste vil det si i slutten av november. Riggen skulle opprinnelig fortsette videre til boreoppdrag på Johan Castberg-feltet, opplyser Statoil.  

Kontrakten blir suspendert i omkring fire måneder. Foreløpig ser det ut til at riggen vil gjenoppta boreoperasjoner på den planlagte Blåmann-brønnen i Barentshavet 1. april 2017. Her skal Statoil bore mellom fem og syv brønner i 2017.

Statoil jobber samtidig med å finne annet arbeid som riggen kan brukes til. Songa skriver at Statoil jobber med å gjennomgå boreplanen, for å få en tidligst mulig oppstart av boring igjen.

Riggen vil i perioden uten arbeid få en rate på 75 prosent av den opprinnelige raten, og vil motta 343.000 dollar, som tilsvarer omkring 2,8 millioner kroner, dagen. Selskapet vil samtidig minimere den økonomiske påvirkningen av suspensjonen ved å redusere antall ansatte og aktiviteten på riggen.

Songa Enabler er en helt ny kategori-D-rigg, som ble bestilt av Statoil i 2012, og levert i år. De første fem årene var planen å bruke den på Johan Castberg.

Partnerne på feltet har tidligere blitt enige om å bruke mer tid på å modne prosjektet frem. En avgjørelse vil bli tatt i løpet av 2016 på om de vil gå videre med det. Dersom partnere tar en investeringsbeslutning i 2017 er det planlagt en borekampanje med start i andre halvdel av 2019. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.