OLJE OG GASS

Statoil skal kutte en milliard på landanleggene

Høye kostnader og lav effektivitet.

Statoil mener landanleggene drives med for høye kostnader og for lav effektivitet. Her fra raffineriet på Mongstad.
Statoil mener landanleggene drives med for høye kostnader og for lav effektivitet. Her fra raffineriet på Mongstad. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil

Sist uke ble det klart at Statoil kutter 239 stillinger innen IT, eiendom, finans og kontroll, men selskapet stopper ikke der.

I løpet av de neste tre årene skal utgiftene ved landanleggene, der gass og olje fra norsk sokkel behandles, kuttes med én milliard kroner, skriver Stavanger Aftenblad.

I Statoils interne kommunikasjon viser selskapet til at kostnadene har økt kraftig de siste årene. «Vi bruker flere timer enn de fleste av våre konkurrenter på å drive anleggene våre. Vi har altså både høye kostnader og lav effektivitet», står det i et dokument, skriver avisen.

Røde tall på Mongstad

Statoil har allerede vært gjennom en kuttrunde ved landanleggene, og ved årsskiftet var målet om å kvitte seg med 1,1 milliarder i årlige utgifter og øke inntektene med 800 millioner fra 2009 nådd.

Nå skal de årlige utgiftene for landanleggene kuttes med ytterligere én milliard til 2016 sammenlignet med 2012.

På Mongstad-raffineriet har Statoil tapt flere milliarder de siste årene. Selv om det ble overskudd i 2012, blir tallene igjen røde i 2013.

I rapporten for tredje kvartal viser Statoil til at raffineriene på Mongstad og i Kalundborg er nedskrevet med 4,2 milliarder på grunn av dårligere marginer og utfordrende markedsutsikter.

Les også: Slik vil den nye sokkelsjefen holde produksjonen oppe til 2025

– Kjenner oss ikke igjen

Trine Holsen, som er leder i Industri Energi-klubben på Mongstad, er fornøyd med hvordan Statoil så langt har gjennomført kuttprosessen for landanleggene.

– Jeg har jobbet i Statoil siden 1992, og det er blitt kuttet hele tiden, så dette er noe vi alltid har gjort, sier hun, ifølge Stavanger Aftenblad.

Holsen sier at de stiller seg bak prosjektet, og at de har blitt hørt i det viktigste. Likevel er hun ikke fornøyd med at den interne kommunikasjonen sier at selskapet har høye kostnader og lav effektivitet.

– Vi kjenner oss ikke igjen i det og vet heller ikke hvem de sammenligner oss med, sier hun.

Les også:

Nå kommer spesialriggene til Statoil

Statoil: Vi er forsinket, rett og slett

Statoil-topp varsler flere kutt