OLJE OG GASS

Statoil-sjefen bekymret for at gigantene forlater norsk sokkel 

Avhengig av at Lofoten åpnes for å bli attraktive, ifølge professor. 

Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre under Høstkonferansen 2017, som arrangeres av Statoil, Olje- og energidepartementet og Det internasjonale energibyrået (IEA).
Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre under Høstkonferansen 2017, som arrangeres av Statoil, Olje- og energidepartementet og Det internasjonale energibyrået (IEA). Junge, Heiko/NTB Scanpix
NTB
15. des. 2017 - 10:10

Statoil-sjef Eldar Sætre er bekymret over at flere oljegiganter forlater norsk sokkel. Professor Petter Osmundsen mener åpning av Lofoten kan lokke dem tilbake.

I løpet av det siste året har flere store oljeselskaper som ExxonMobil og Total trappet ned på norsk sokkel. Statoil-sjef Eldar Sætre sier til oljeavisen Upstream at utviklingen er uheldig.

– På generell basis ønsker vi variasjon blant aktørene i Norge. I det siste har vi imidlertid sett at noen internasjonale selskaper trapper ned aktiviteten, spesielt på felt de er operatør for, noe som ikke er en ønsket utvikling, sier Sætre.

Statoil-sjefen synes listen over søkere om utvinningstillatelser i den 24. konsesjonsrunden var lite oppmuntrende. Flere av de store selskapene glimret med sitt fravær.

– Jeg skulle helst sett at de store aktørene viste mer interesse for områder på norsk sokkel, sier Sætre.

Professor i petroleumsøkonomi Petter Osmundsen ved Universitetet i Stavanger er enig.

– Norge har fortsatt store områder som ikke er utforsket, hvor vi trenger kompetansen og den tekniske og finansielle kapasiteten til de store oljeselskapene, sier han til Upstream.

Osmundsen viser til at våre naboer, Storbritannia, og Danmark, klarer å holde på de store selskapene ved å forbedre de finanspolitiske forholdene.

– Norge må gjøre det samme for å være konkurransedyktige. Vi må også åpne områder som er attraktive for disse selskapene, spesielt Lofoten, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.