OFFSHORE

Statoil-pris deles

Uten deres arbeid, ville utbygging av felt som Åsgard, Visund og Kristin med flytere vært utenkelig.

Berge og Sævik har i en årrekke jobbet i tospann, der den ene har utviklet teori, og den andre har vært primus motor for eksperimenter for denne typen stigerør.

Forskerprisen, som er på 200.000 kroner, ble delt ut på Statoils forskningssenter av konserndirektør Terje Overvik sammem med et kunstverk til hver. Det er 12. året at prisen deles ut. Den er en anerkjennelse av oppnådde forskningsresultater på høyt internasjonalt nivå innen et fagområde som anses som viktig for Statoil.

Gjør Statoil kjent

-Sævik og Berge har arbeidet fram grensesprengende og høyst nødvendig teknologi for flytende produksjonssystemer i værharde strøk. I dag er Statoil internasjonalt anerkjent som en pioner i bruken av slike løsninger, sier sjefforsker Arnt Olufsen ved Statoils forskningssenter.

Prisvinnerne har jobbet for å utvikle gode løsninger for flytende produksjonssystemer som er avhengige av dynamiske stigerør. Nesten 40 prosent av den totale produksjonen på norsk sokkel skjer gjennom fleksible stigerør, enten via satellitter eller direkte fra undervannsanlegg til flytende produksjonsanlegg.

Stig Berge er professor ved avdeling for marine konstruksjoner ved NTNU i Trondheim. Svein Sævik arbeider Sintef Marintek i Trondheim.

Avhengig

Konserndirektør Terje Overviks i Statoil sa under utdelingen at flytende produksjonssystemer, som den vanligste løsningen for store vanndyp, er helt avhengig av dynamiske stigerør. Disse er kritiske både med hensyn til produksjonsregularitet og sikkerhet.

-I år fikk vi inn forslag på to personer som begge har vært meget sentrale bidragsytere for utvikling og testing av dynamiske stigerør, og vi har valgt å dele prisen på disse to kandidatene, sa Overvik.

Han understreket at kandidatene representerer det sterkeste uavhengige fagmiljøet som eksisterer internasjonalt.

-De har vært og er fremdeles avgjørende støttespillere for Statoil når det gjelder numeriske modeller, analyser, testmetoder og verifikasjoner for å få den viktige delen av utbyggingsløsningen på plass, sa Overvik.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.