INDUSTRI

Statoil bruker 6 mill på lobby i USA

Bilde: Frederic Cirou/colourbox.com

Tallene er offentliggjort i arkivene til det amerikanske senatet og er gjennomgått av NA24.no.

Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil mener lobbyutgiftene i USA er nødvendig for å ivareta selskapets interesser. Statoils kostnader til lobbyvirksomhet har økt de siste årene, i takt med selskapets økte aktivitet.

Sanksjoner

To av Statoils interesseområder dreier seg om påvirkning i forhold til amerikanske sanksjoner i Midtøsten, skriver bt.no.

– Amerikanske myndigheter har hatt en lovgiving som innebærer mulige sanksjoner mot selskaper med investeringer i Iran. Vi er engasjert i Iran og har lagt vekt på å være åpne overfor amerikanske myndigheter. Kostnadene er knyttet til møteaktivitet, sier Aanestad.

Må registrere

Ifølge amerikansk lov må alle som driver lobbyvirksomhet i USA registrere all aktivitet som kan påvirke medlemmer av utøvende og lovgivende organer. Dermed blir Statoil-selskapenes utbetalinger offentliggjort.

Ifølge Aanestad er mesteparten av virksomheten vanlig myndighetskontakt på linje med det selskapet driver i Norge i forhold til Statens forurensningstilsyn og Oljedirektoratet.

– Til denne formen for myndighetskontakt kreves det i USA lokal juridisk kompetanse som vi ikke har selv, sier han.

Statoil har blant annet betalt for hjelp til å fremme sitt syn i forhold til et forslag om innføring av produksjonsavgift på olje- og gassvirksomhet i Mexicogolfen.

(©NTB)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.