OLJE OG GASS

Statoil: – Bør ikke være noen tvil om vårt ønske om å drive Sverdrup

Vil ikke gi fra seg operatørskap til Lundin.

Statoil sier at det ikke bør være noen tvil om deres ønske og motivasjon for å være operatør for Sverdrup-feltet.
Statoil sier at det ikke bør være noen tvil om deres ønske og motivasjon for å være operatør for Sverdrup-feltet. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. okt. 2014 - 12:32

Norges desidert største industriprosjekt er i ferd med å ta form – og februar neste år skal utbyggings- og driftsplanene for Sverdrup-feltet leveres til myndighetene for behandling i Stortingets vårsesjon.

Til nå, i den såkalte pre-unit-fasen, har Statoil vært operatør. Men det er ikke sikkert det er dette som blir tilfelle i driftsfasen, selv om de totalt sett har den største eierprosenten i gigantfeltet.

Les også: Sender Yme-regning på 8 milliarder til forsikrings-selskapene

Lundin har ambisjoner

Som Teknisk Ukeblad meldte tidligere denne uken har Lundin i høst vært i møte med politisk ledelse i Olje- og energidepartementet for å snakke om deres tanker rundt operatørskap på Sverdrup.

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med Lundin som ikke vil si noe om hva som kom ut av møtet. Men selv om de tidligere har sagt at de vil støtte Statoil som operatør i de neste fasene, utelukker de nå ingenting.

– Vi kan ikke kommentere dette nå, siden dette er et tema som vil bli avklart før innlevering av PUD. Men, som det selskapet som fant feltet i 2010 og som operatør på PL 501, så er det klart vi har ambisjoner, har sjef for eksterne relasjoner i Lundin, Frøydis Eldevik, uttalt til Teknisk Ukeblad.

Les også: Tusenvis har mistet jobben i oljen. Tord Lien: – Ingen grunn til å bli veldig stressa

Ingen tvil om vår motivasjon

Statoil sier at de ikke vil kommentere spesifikke spørsmål knyttet til prosessen om valg av operatør.

– Det skal behandles i etablerte prosesser knyttet til pud-behandling, og vi forholder oss til den, sier Ørjan Heradstveit, informasjonssjef for norsk sokkel i Statoil.

– Nå er vårt hovedfokus å bygge ut Sverdrup i henhold til tidsplan på en måte som sikrer optimal verdiskaping. Vi er godt i gang i så måte, sammen med våre partnere, legger han til.

Heradstveit er dog klar på at Statoil har lang erfaring som vil egne seg til å drifte Sverdrup.

– Det bør ikke være noen tvil om Statoils motivasjon og ønske om å operere Sverdrup. Det vil være svært viktig for oss. Vi har brukt 40 år på norsk sokkel til å bygge en unik kompetanse knyttet til å bygge og drifte store komplekse felt offshore. Det er den kompetansebasen vi vil bygge videre på dersom vi blir operatør i driftsfasen av Sverdrup, sier han.

Les også: – Goliat føyer seg inn i rekken av kostnadssprekker når oppdrag settes til verft i utlandet

– Lundin har muligheten

Som Teknisk Ukeblad beskrev tidligere i uken, kan et operatørskap for Lundin på Sverdrup ha mye å si, både for å bygge opp en organisasjon og rent prestisjemessig.

– Jeg vil påstå at de har en mulighet til å få operatørskapet, selv om jeg tror det er mer naturlig at Statoil er operatør. Men når det er sagt så var det vel mer aktuelt at Lundin skulle få operatørskapet når Statoil hadde veldig mye annet på bordet, det være seg Johan Castberg og andre ting som nå kanskje ser ut til ikke å bli bygget ut i første omgang, uttalte analytiker Christian Yggeseth.

Les også:

Offshorearbeidere føler seg mobbet av Norsk olje og gass

– Tragisk at så store prosjekter kan koke vekk i kålen fordi man ikke blir enige om tariffer

Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.