OLJE OG GASS

– Tragisk at så store prosjekter kan koke vekk i kålen fordi man ikke blir enige om tariffer

Ap mener Lien må gripe inn på Zidane og Heidrun.

Utsettelsen av Zidane betyr at investeringer på omtrent 11 milliarder på sokkelen er satt på vent på ubestemt tid.
Utsettelsen av Zidane betyr at investeringer på omtrent 11 milliarder på sokkelen er satt på vent på ubestemt tid. Bilde: RWE Dea/Zidane-partnerskapet
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
24. sep. 2014 - 10:48
Vis mer

Fredag ble det kjent at Zidane-utbyggingen blir utsatt på ubestemt tid. En av årsakene er at lisensen ikke blir enige om prislappen for å koble feltet opp til Heidrun-plattformen. Flere mener myndighetene må presse Zidane- og Heidrun lisensene til enighet.

– Det er en tragisk sak at så store prosjekter kan koke vekk i kålen fordi man ikke blir enige om tariffer i rørsystemet, sier Per Rune Henriksen (Ap) i energi- og miljøkomiteen til Teknisk Ukeblad.

Nå er investeringer til 11 milliarder satt på vent. Ifølge regelverket er det først og fremst lisensene som skal forhandle seg frem til en avtale.

– Men Tord Lien og departementet har full mulighet til å gripe inn og fastsette tariffer dersom det er uenighet. Jeg undres over at ikke departementet har mer fremoverlent holdning i denne saken, sier han.

Les også: Ingen har levert oljeplaner så langt i 2014

– Utsettelser og trenering, en uthaling

Ordføreren i Kristiansund sendte i august et fortvilet brev til Lien, der han spør hva departementet kan gjøre i saken.

«Vi opplever utsettelser og trenering, en uthaling, og vil vite hva statsråden og regjeringen kan bidra med for å få løst knuten slik at prosjektene kan fremmes for avgjørelse på myndighetshold», skrev ordfører Per Kristian Øyen (Ap) til Lien.

Øyen beskriver en «dominoprosess», der en manglende avtale mellom Zidane og Heidrun også forsinker Maria-lisensen, samt Fogelberg og Trestakk-prosjektene.

Lien svarte ordføreren at det er partene som skal forhandle frem en avtale, og at dersom de ikke kommer til enighet, så kan de i henhold til regelverket bringe uenighetene inn til departementet.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad svarer Olje- og energidepartementet at uenigheten rundt tilknytningsavtale mellom Zidane-lisensen og Heidrun-lisensen ikke er brakt inn for dem.

Les også: Se vår oversikt: Her forsvinner oljejobbene

Strid om tariffer

Hverken RWE Dea Norge som er operatør i Zidane-lisensen eller Conocophillips som leder forhandlingene for Heidrun-lisensen ønsker å kommentere hva uenigheten dreier seg om.

Uenigheten dreier seg blant annet om tariffkostnader for å sende brønnstrømmen fra undervannsanlegget på Zidane-feltet gjennom en gassmodul på Heidrun-plattformen, ifølge Helge Hegerberg som er rådgiver for olje og energi i Kristiansund kommune.

– Vi reagerer på at da Zidane fikk tilbud om å være med i Polarled gjennom Heidrun, så var det til en helt annen pris. Siden har de doblet tariffen og økt historiske kostnader med 50 prosent, sier han.

Avstanden mellom de to lisensene er i milliardklassen, ifølge ham.

– Jeg tror det skal være mulig å bygge en bro over de avstandene som er, sa Hugo Sandal, administrerende direktør i RWE Dea Norge til Teknisk Ukeblad da utsettelsen ble kjent.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

– Beklagelig

Statoil, som er operatør for Heidrun-lisensen, henviser spørsmål om forhandlingene til Conocophillips, som leder lisensens forhandlingsgruppe.

Operatøren var kun med i den avsluttende delen av forhandlingene, det det altså ikke ble oppnådd enighet.

– I forhold til at eierne av Zidane-lisensen har besluttet å utsette utbyggingen av feltet, tar vi det til etterretning og synes det er beklagelig at Zidane-feltet ikke blir realisert i denne omgang. Vi er imidlertid innstilt på å fortsette samarbeidet med Zidane-partnerne for å gjøre prosjektet mer robust og mulig å gjennomføre som en fremtidig utbygging, svarer Statoils pressetalsmann Morten Eek.

175 stillinger kuttet

Etter det Teknisk Ukeblad forstår, lå en kontrakt med Aker Solutions klar til signering i forbindelse med Zidane-utbyggingen.

Mandag ble det kjent at Aker Solutions kutter 175 stillinger på grunn av Zidane-utsettelsen.

Per Rune Henriksen mener at det som nå skjer er i strid med de lange linjene i norsk petroleumspolitikk.

– Dersom noen tenker de skal tjene penger på infrastrukturen, er det stikk i strid med det som har vært norsk politikk til nå. Prosjekter skal ikke bli ulønnsomme på grunn av dette, sier Henriksen.

Les også:

1000 tonn tung kompressor skal gi olje for milliarder på Kvitebjørn

– Det virker risikabelt å utdanne seg til jobb i oljebransjen

Aibel har kuttet 1000 konsulenter det siste året  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.