OLJE OG GASS

Statoil åpnet kontor i Nederland etter norsk skattereform

For å unngå dobbeltbeskatning. 

Etter at det ble innført nye skatteregler i 2012, har store deler av Statoils internasjonale virksomhet, blant annet virksomheten i Brasil, blitt styrt fra Nederland.
Etter at det ble innført nye skatteregler i 2012, har store deler av Statoils internasjonale virksomhet, blant annet virksomheten i Brasil, blitt styrt fra Nederland. Bilde: Statoil
NTB
24. juli 2017 - 10:15

Etter nye skatteregler i Norge fra 2012, drives mye av den internasjonale virksomheten til Statoil fra Nederland.

Hensikten er å unngå dobbeltbeskatning.

Den internasjonale virksomheten i land som blant annet Brasil, Canada, Venezuela, De forente arabiske emirater, India og Tyrkia styres fra et kontor med 15 ansatte i Rotterdam, som styrer 39 ulike holdingselskaper for Statoil, skriver Dagens Næringsliv.

Flere titall milliarder

Selv om Statoil har minimalt med aktivitet i Nederland har selskapet de siste fire årene sluset flere titall milliarder kroner gjennom kontoret i Rotterdam til land over hele verden, skriver avisen.

Årsaken skal være en norsk skattereform fra 2012 som innebar at Statoil ikke lenger kunne trekke fra kostnader i utenlandsvirksomheten mot den norske skatten selskapet betalte.

Statoil, som eies med 67 prosent av staten, valgte derfor å opprette et eget kontor i Nederland for å unngå å betale dobbel skatt.

Avviser at det er dobbeltskatt

– Totalt sett vil jeg si at vi unngår en dobbeltbeskatning på toppen av det skattetrykket vi har. Vi ønsker å unngå at den samme inntekten skattlegges flere ganger, etter at vi har skattet med høy prosent i landet der inntekten er skapt, sier skattedirektør Finn Lexow i Statoil til avisen.

– Norge taper ingenting på dette. Men vi unngår beskatning på vei hjem, sier Lexow.

Finansdepartementet ønsker ikke å kommentere Statoils kommersielle vurderinger, men statssekretær Jørgen Næsje (Frp) avviser at Statoil må betale skatt av allerede beskattede utenlandsinntekter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.