ENERGI

Statnett kutter nettleien til norske forbrukere med 4 milliarder kroner etter uvanlig høye inntekter

Uvanlig høye inntekter gjør at Statnett kutter nettleien for norske strømbrukere og industri i 2022.

Statnett kutter nettleien.
Statnett kutter nettleien. Bilde: Trond Isaksen/Statnett
NTB
21. feb. 2022 - 10:40

– Selv om vi har hatt høye priser i Norge den siste tiden, har handelen med utlandet gitt store inntekter både på import og eksport av kraft. Det kommer norske forbrukere til gode med nærmere 4 milliarder i lettelser når vi nå setter forbrukstariffen til null fra første april, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.

Tariffen som utgjør Statnetts andel av nettleien for 2022, ble satt 1. oktober og hadde ifølge Statnett allerede da tatt høyde for økte flaskehalsinntekter. Men inntektene er blitt større enn ventet. Prognosene for 2022 viser inntekter på minst 7 milliarder kroner.

– Høye flaskehalsinntekter vil holde tariffen lavere enn ventet i årene som kommer. Disse inntektene dekker utgifter som vi ellers ville måtte hentet inn over nettleien, sier Tonne.

Det er en feilslutning å tro at hvis bare strømprisen blir høy nok, så blir det automatisk aksept for økt kraftproduksjon, mener energiminister Terje Aasland (Ap). Statnett-sjef Hilde Tonne har uttalt at det i Danmark og Sverige er et folkekrav å bygge ut vindkraft, for å få ned strømprisene.
Les også

Statnett-sjefen ville fjerne strømstøtten: – En feilslutning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.