KRAFT

Statkraft vil bygge havvindparken Triton Knoll

Bygger sin første havvindpark uten Statoil.

Statkrafts nye havvindpark Triton Knoll vil ligge i samme område som Sheringham Shoal, utenfor den britiske kysten.
Statkrafts nye havvindpark Triton Knoll vil ligge i samme område som Sheringham Shoal, utenfor den britiske kysten. Bilde: Alan O'Neill
13. feb. 2015 - 10:28

Statkraft vil bygge nok en havvindpark i britisk farvann. Nå melder selskapet at de har kjøpt seg inn i havvindparken Triton Knoll utenfor østkysten av England, og skal utvikle prosjektet i samarbeid med tyske RWE Energy.

Første uten Statoil

Havvindparken, som vil bli på hele 900 MW og stå på 18 meters dyp, blir Statkrafts fjerde havvindprosjekt og det første uten Statoil som medeier.

Havvindparken skal kunne levere elektrisitet til hele 800.000 britiske husholdninger, og er blant de aller største havvindparkene i verden under planlegging.

Statkraft og RWE Energy har nå 50 prosent eierandel hver i Triton Knoll, som vil ligge i hafvområdet The Greater Wash utenfor Lincolnshire.

Den nye havvindparken vil dermed ligge i samme område som den eksisterende havvindparken Sheringham Shoal og den kommende havvindparken Dudgeon, som Statkraft blant annet eier sammen med Statoil.

Les også: Havvindmøller kjørte på diesel i et halvt år

Gode forhold

– Dette er en forholdsvis stor vindpark i et område som kjennetegnes av mange gode karakteristika for havvind. Grunt vann, gode vindforhold og gode bunnforhold, sier pressetalsmann Torbjørn Steen i Statkraft til Teknisk Ukeblad.

De to partnerne etablerer nå en prosjektorganisasjon ledet av Statkraft, som skal utvikle og bygge parken.

De totale parkkostnadene er estimert til mellom 3 og 4 milliarder britiske pund. Investeringsbeslutning er ventet i 2017, med byggestart samme år.

Det tilsvarer i øyeblikket mellom 35 og 47 milliarder norske kroner.

Triton Knoll fikk konsesjon for offshoreplanene fra britiske myndigheter i juli 2013. Konsesjonssøknad for det elektriske anlegget blir lagt fram i juni i år.

Les også: Statoil lokker kinesisk turbingigant til storstilt havvind-prosjekt i Norge

Lenge samarbeid

RWE Energy og Statkraft har sammarbeidet i lengre tid, siden de ble partnere i Forewind, konsortiet som planlegger utbygging av havvindparker på Doggerbank-feltet, også i britisk sektor.

Tilsammen har de to selskapene eierinteresser i havvindprosjekter som tilsvarer totalt 6500 MW installert effekt.

– Dette er et viktig skritt for Statkraft i gjennomføringen av vår havvindstrategi. Sterke samarbeid mellom erfarne havvindaktører er avgjørende for havvindbransjen i Storbritannia. Statkraft og RWE er sterke, langsiktige partnere som utfyller hverandre på området offshore vindkraft, sier Jon Brandsar, konserndirektør i Statkraft.

Statkrafts nye havvindpark Triton Knoll vil ligge i samme område som Sheringham Shoal, utenfor den britiske kysten. Statkraft

Triton Knoll var opprinnelig 100 prosent eiet av RWE Energy.

– De var ute etter en partner og vi var ute etter et nytt havvindprosjekt, slik at vi kan utnytte vår kompetanse videre. Målet vårt er å bli i stand til å ta ansvar for alle faser i prosjektsyklusen, og vi fyller porteføljen vår med prosjekter som gjør at organisasjonen vår kan utvikle seg i tråd med det målet, sier Steen til Teknisk Ukeblad.

Les mer om havvind på www.tu.no/havvind

 

Les også:

Lav oljepris kan gjøre at Statoil må gi opp havvindpark

Ny verdensrekord for vindmølle: 192.000 kWh på et døgn

Denne flytende havvindmøllen kan bli sjøsatt i Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.