ENERGI

Statkraft mener fremdeles at havvind ikke er noe å satse på i Norge

Energigiganten har fortsatt ingen planer om å gå inn i havvindprosjekter.

Mens Equinor tjener stadig mer på vindmøller til havs, sier Statkraft nei til å være med på satsingen.
Mens Equinor tjener stadig mer på vindmøller til havs, sier Statkraft nei til å være med på satsingen. Foto: Equinor
16. feb. 2020 - 17:09

I 2017 solgte Statkraft seg ut av to britiske havvindprosjekter og er nå ute av alle slike prosjekter. Til Nationen sier Statkraft at de ikke har noen planer om å gå inn igjen. Selskapet står dermed på samme standpunkt som TU fortalte om i mars i fjor.

– Norge har et kraftoverskudd i lang tid fremover og har derfor ikke behov for denne kraften. Kombinert med det faktum at norske havområder i all hovedsak er for dype til bunnfaste løsninger, bør havvind utvikles i andre markeder, der det er behov for den fornybare kraften og kostnadene er lavere, sier kommunikasjonssjef Lars Magnus Günther i Statkraft.

Fortsatt for dyrt, ifølge Statkraft

De høye kostnadsnivåene er hovedutfordringen, sier han.

– Kostnadsnivået for bunnfast havvind er rundt fire ganger så høyt som for landbasert, mens flytende havvind er fem til seks ganger så dyrt som landbasert vindkraft, sier Günther.

I 2017 vedtok Stortinget for tredje gang å åpne ett til to områder for flytende havvindkraft i norske farvann. Ifølge analyser kan satsingen på havvind gi opptil 128.400 årsverk og skape verdier for inntil 117 milliarder kroner.

Günther er enig i at utviklingen av teknologi har noe for seg, men framholder at dette bør skje gjennom målrettet teknologiutvikling og demoprosjekter.

– Permanente subsidier til kraftproduksjon bør ikke etableres. Det vil bare svekke lønnsomheten til fornybar kraftproduksjon, ikke fremme den, advarer han.

Varslet i Malmø i fjor

Det var på Malmø-konferansen i mars i fjor, at konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen ga klar beskjed om at Statkraft er mot subsidier på havvind, og at Norge ikke trenger den strømmen.

– Det er fint at Enova støtter teknologiutvikling i enkeltprosjekter, men vi trenger ikke et nytt subsidieregime for mer strømproduksjon i Norge, verken på land eller til havs. Vi har enorme kraftressurser som er billige nok, sa Rynning-Tønnesen da.

Artikkelen er oppdatert etter første publisering, med informasjon om at Statkraft varslet det samme standpunktet i mars i fjor.

EU anklager Kina for å subsidiere elbilprodusenter slik at de utkonkurrerer europeiske modeller på pris.
Les også

EU og Kina skal holde samtaler om varslet elbil-toll

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.