KRAFT

Statkraft avlyser gigantisk vindmølle på Smøla - i siste time

Det meste var klart for byggestart.

Statkraft skulle etter planen sette opp en av verdens største vindmøller på Smøla neste år. Nå er prosjektet skrinlagt.
Statkraft skulle etter planen sette opp en av verdens største vindmøller på Smøla neste år. Nå er prosjektet skrinlagt. Bilde: Statkraft
18. des. 2015 - 16:01

Statkraft avlyser oppsettingen av en gigantisk vindmølle på Haugøya på Smøla i Møre- og Romsdal. Havvindturbinen skulle fungere som en test-turbin og bygge kompetanse om havvindparker i Statkraft.

Avgjørelsen kommer etter at Statkraft torsdag varslet at de ikke vil investere i nye havvindprosjekter - noe som betyr at Statkraft likevel ikke vil bygge havvindparkene Triton Knoll og Doggerbank.

Men avgjørelsen får konsekvenser også her i Norge.

Alt klart

 - Beslutningen om å ikke investere i nye havvindprosjekter fører til at Statkraft ikke vil investere i testturbinprosjektet på Smøla. Det er for tidlig å si om prosjektet kan realiseres med andre investorer og aktører, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Steen til Teknisk Ukeblad.

I desember 2013 fikk Statkraft konsesjon til å sette opp 6-8 MW testturbin med en tårnhøyde opp til 130 meter og en maksimal rotordiameter på hele 160-180 meter.

Turbinen skulle få en effekt på 8 megawatt, og dermed havnet i samme selskap som verdens største vindturbiner.

Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til var nå alle viktige kontrakter inngått, byggestart planlagt til våren med idriftssettelse høsten 2016.

– Testturbinen handlet om å kvalifisere oss og teknologien for framtidige havvindutbygginger. Prosjektet var kommet svært langt, og vi planla en investeringsbeslutning i løpet av første kvartal neste år, sier Steen.

Smøla-ordfører Roger Osen er svært skuffet over at test-vindmøllen likevel ikke blir satt opp.

– Vi reagerer kraftig på at Statkraft avlyser testturbinen. Det var et gryteklart prosjekt, investeringsbeslutningen skulle tas i januar, og vi har følt oss svært sikre på at turbinen skulle komme ut i fra signalene vi har fått, sier Osen til Teknisk Ukeblad.

To slag i ansiktet

Smøla-ordføreren synes det er paradoksalt at Statkraft beslutter å droppe framtidige investeringer i havvind-prosjekter, en knapp uke etter klimaavtalen i Paris ble inngått. Beslutningen får også ringvirkninger lokalt.

– Dette er en stor vindmølle i europeisk målestokk. Vi ville fått mye besøk fra reiseliv, ulike kompetansemiljø og utdanningsinstitusjoner til denne vindmøllen, i tillegg til eiendomsskatt. Men det går verst ut over kompetansemiljøet i Smøla vindpark, som teller femten personer. Dette er det andre slaget i ansiktet de får i løpet av ett år, sier Osen, og viser til at Statkraft tidligere i år varslet at de likevel ikke ville fornye Smøla vindpark til utgangen av el-sertifikatmarkedet i 2020, men heller utsette beslutningen til nærmere 2025.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik ville gigant-vindmøllen sett ut på avstand på Haugøya i Smøla kommune. Statkraft

Mandag solgte de småkraftverket: Mandag solgte de småkraftverket. Onsdag kom regjeringens sertifikat-millioner

Tviler på Statkrafts ambisjoner

John Olav Tande, direktør for forskningssenteret for havvind-teknologi, Nowitech, mener testturbinen var en viktig brikke i Statkrafts ambisjon om å bli et ledende internasjonalt selskap for ren energi. Nå lurer han på hvordan Statkraft har tenkt å nå egne ambisjoner.

– Jeg stiller spørsmålstegn ved Statkrafts ambisjoner om å være en ledende fornybaraktør i Europa, når de nå kutter den videre satsingen på vindkraft til havs. Offshore vindkraft er en viktig del av det framtidige fornybarsystemet i Europa, og jeg ser ikke hvordan de skal få denne ledende posisjonen uten en videre satsing i sektoren. Testturbinen var også en viktig brikke i ambisjonene, som nå faller bort, sier Tande til Teknisk Ukeblad.

Les også: Hvis alle skiftet til denne lyspæren, kunne verden stengt 100 store atomkraftverk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.