Statkraft avlyser gigantisk vindmølle på Smøla - i siste time

Det meste var klart for byggestart.

Statkraft avlyser gigantisk vindmølle på Smøla - i siste time
Statkraft skulle etter planen sette opp en av verdens største vindmøller på Smøla neste år. Nå er prosjektet skrinlagt. Bilde: Statkraft

Statkraft avlyser oppsettingen av en gigantisk vindmølle på Haugøya på Smøla i Møre- og Romsdal. Havvindturbinen skulle fungere som en test-turbin og bygge kompetanse om havvindparker i Statkraft.

Avgjørelsen kommer etter at Statkraft torsdag varslet at de ikke vil investere i nye havvindprosjekter - noe som betyr at Statkraft likevel ikke vil bygge havvindparkene Triton Knoll og Doggerbank.

Men avgjørelsen får konsekvenser også her i Norge.

Alt klart

 - Beslutningen om å ikke investere i nye havvindprosjekter fører til at Statkraft ikke vil investere i testturbinprosjektet på Smøla. Det er for tidlig å si om prosjektet kan realiseres med andre investorer og aktører, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Steen til Teknisk Ukeblad.

I desember 2013 fikk Statkraft konsesjon til å sette opp 6-8 MW testturbin med en tårnhøyde opp til 130 meter og en maksimal rotordiameter på hele 160-180 meter.

Turbinen skulle få en effekt på 8 megawatt, og dermed havnet i samme selskap som verdens største vindturbiner.

Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til var nå alle viktige kontrakter inngått, byggestart planlagt til våren med idriftssettelse høsten 2016.

– Testturbinen handlet om å kvalifisere oss og teknologien for framtidige havvindutbygginger. Prosjektet var kommet svært langt, og vi planla en investeringsbeslutning i løpet av første kvartal neste år, sier Steen.

Smøla-ordfører Roger Osen er svært skuffet over at test-vindmøllen likevel ikke blir satt opp.

– Vi reagerer kraftig på at Statkraft avlyser testturbinen. Det var et gryteklart prosjekt, investeringsbeslutningen skulle tas i januar, og vi har følt oss svært sikre på at turbinen skulle komme ut i fra signalene vi har fått, sier Osen til Teknisk Ukeblad.

To slag i ansiktet

Smøla-ordføreren synes det er paradoksalt at Statkraft beslutter å droppe framtidige investeringer i havvind-prosjekter, en knapp uke etter klimaavtalen i Paris ble inngått. Beslutningen får også ringvirkninger lokalt.

– Dette er en stor vindmølle i europeisk målestokk. Vi ville fått mye besøk fra reiseliv, ulike kompetansemiljø og utdanningsinstitusjoner til denne vindmøllen, i tillegg til eiendomsskatt. Men det går verst ut over kompetansemiljøet i Smøla vindpark, som teller femten personer. Dette er det andre slaget i ansiktet de får i løpet av ett år, sier Osen, og viser til at Statkraft tidligere i år varslet at de likevel ikke ville fornye Smøla vindpark til utgangen av el-sertifikatmarkedet i 2020, men heller utsette beslutningen til nærmere 2025.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik ville gigant-vindmøllen sett ut på avstand på Haugøya i Smøla kommune. Statkraft

Mandag solgte de småkraftverket: Mandag solgte de småkraftverket. Onsdag kom regjeringens sertifikat-millioner

Tviler på Statkrafts ambisjoner

John Olav Tande, direktør for forskningssenteret for havvind-teknologi, Nowitech, mener testturbinen var en viktig brikke i Statkrafts ambisjon om å bli et ledende internasjonalt selskap for ren energi. Nå lurer han på hvordan Statkraft har tenkt å nå egne ambisjoner.

– Jeg stiller spørsmålstegn ved Statkrafts ambisjoner om å være en ledende fornybaraktør i Europa, når de nå kutter den videre satsingen på vindkraft til havs. Offshore vindkraft er en viktig del av det framtidige fornybarsystemet i Europa, og jeg ser ikke hvordan de skal få denne ledende posisjonen uten en videre satsing i sektoren. Testturbinen var også en viktig brikke i ambisjonene, som nå faller bort, sier Tande til Teknisk Ukeblad.

Les også: Hvis alle skiftet til denne lyspæren, kunne verden stengt 100 store atomkraftverk