OLJE OG GASS

Staten hemmeligholder Yme-dokumenter for forsikringsselskapene

Mener de inneholder forretningshemmeligheter.

 Yme-plattformen ble evakuert på grunn av sprekker i fundamentet 10. juli 2012. Den skal fjernes fra feltet denne sommeren - uten å ha produsert et eneste fat olje.
Yme-plattformen ble evakuert på grunn av sprekker i fundamentet 10. juli 2012. Den skal fjernes fra feltet denne sommeren - uten å ha produsert et eneste fat olje. Bilde: LC Nøttaasen Flickr CC-lisens

Nederlandske SBM forsøker å dekke tapet for Yme-fiaskoen med byggeforsikringen. I fjor avdekket Teknisk Ukeblad at et norsk forsikringsselskap risikerer å måtte betale deler av milliardkravet etter Yme. SBM bygget Yme og eier plattformen.

Forsikringsselskapene saumfarer nå blant annet all korrespondanse Talisman har hatt med norske myndigheter rundt Yme-prosjektet, for å få mest mulig innsikt i industriskandalen.

Den norske skipsforsikringsgiganten Norwegian Hull Club ba før jul om innsyn i 74 Yme-dokumenter fra Petroleumstilsynet. Forsikringsselskapet er blitt nektet innsyn i flere dokumenter, fordi myndighetene mener de inneholder Talismans og SBMs forretningshemmeligheter.

Les også: Yme-eieren bak et av tidenes forsikringskrav: – Vi har en god sak

Evakuerte 140

På kvelden 10. juli 2012 evakuerte Talisman 140 personer fra Yme-plattformen. Årsaken var at SBM ikke klarte å skaffe Veritas-godkjent dokumentasjon som viste at det var sikkert å oppholde seg på plattformen til tross for sprekker i fundamentet.

– Denne dokumentasjonen kom aldri. Og den 10. juli 2012 kom det en bekymringsmelding fra Talismans strukturingeniør om at nå viste de siste beregningene at plattformen var et høyst usikkert sted å oppholde seg. Da gikk vi til det skritt å avbemanne plattformen, fortalte Talisman-advokat Vidar Nedrebø på et foredrag om skandaleprosjektet i fjor.

Tre dager senere - fredag 13. - holdt Talisman en presentasjon for Petroleumstilsynet om sprekkdannelsene i fundamentet på plattformen.

Denne presentasjonen ønsker forsikringsselskapene å se, men de får den ikke fra norske myndigheter. Heller ikke Teknisk Ukeblad får dokumentet.

Etter møtet ba Petroleumstilsynet om Talismans vurdering av sannsynligheten for at plattformen skulle kollapse.

Les også: Midt i oljekrisen sa de opp trygge jobber i FMC for å starte for seg selv

Hemmeligholder

«Dokumentene inneholder tekniske innretninger og fremgangsmåter som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde. Dokumentene inneholder nøyaktige tegninger av strukturen til Yme MOPU», heter det i begrunnelsen for avslaget fra Petroleumstilsynet.

– Innsynsbegjæringene fra Norwegian Hull Club blir håndtert på samme måte som alle andre innsynsbegjæringer, forteller pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet.

Forsikringsselskapet er også blitt nektet innsyn i en presentasjon fra et møte Talisman hadde med Petroleumstilsynet 22. august 2014 om den strukturelle integriteten til Yme-plattformen, samt en faglig vurdering Petroleumstilsynet gjorde av Yme-prosjektet høsten 2012.

Les også: Nancy (47) mistet jobben på grunn av oljeprisen. Nå er hun Uber-sjåfør

Kan ikke svare

Teknisk Ukeblad har oversendt Norwegian Hull Club spørsmål blant annet om hva de gjør med Yme-dokumentene.

Per-Åge Nygård, leder for juridisk avdeling hos Norwegian Hull Club, forteller at de ikke kan svare på spørsmålene på grunn av en konfidensialitetserklæring og generell taushetsplikt overfor kunden.

Heller ikke SBM Offshore ønsker å svare på spørsmål om status for forsikringskravet.

– Vi kan ikke gi noen detaljer om forsikringskravet, skriver pressetalskvinne Paula Farquharson-Blengino i en epost.

Les også: På verdens største oljemesse er det én setning som går igjen

Skal dele

«Selskapet holder fortsatt på å undersøke muligheten for å få dekket tapene som oppstod i forbindelse med Yme utviklingsprosjektet fra forsikringsselskapene», heter det i SBM Offshores årsrapport for 2014.

Dersom SBM vinner gjennom med forsikringskravet, vil selskapet dele halvparten av eventuelle utbetalinger med Talisman - etter at utgifter og juridiske kostnader er trukket fra.

Det var et av vilkårene i forliket som selskapet inngikk med Talisman i 2013.

Les også: Kontroversielt skip kan være så forsinket at skandaleplattformen Yme ikke blir fjernet i tide