Starter døgnkontinuerlig miljøovervåking av anleggsprosjekter i Bærum

Bærum kommune  har inngått kontrakt med NGI om å utvikle og levere et system som kontinuerlig måler miljøbelastning rundt anleggsplasser.

NGIs Lars Andresen og Espen Eek er stolte over å ha dratt i land kontrakten som skal sikre døgnkontinuerlig miljøovervåking av anleggsprosjekter.
NGIs Lars Andresen og Espen Eek er stolte over å ha dratt i land kontrakten som skal sikre døgnkontinuerlig miljøovervåking av anleggsprosjekter. Foto: NGI
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
28. sep. 2020 - 11:40

Web- og mobilportalen som NGI (Norges Geotekniske Institutt) nå skal utvikle, vil sikre at byggherrer, entreprenører og kommuner får informasjon om aktivitet som kan skade mennesker og natur i anleggsprosjektet.

Den store forskjellen fra tidligere er at informasjonen kommer idet aktiviteten skjer, og at alle miljøparameterne blir samlet i en IT-portal hvor flere brukere har tilgang til tilpasset informasjon.

– Samfunnsnytte, bærekraft og innovasjon gjør prosjektet strategisk viktig for NGI. Dette prosjektet viser også at vår satsning NGI Digital, som blant annet utvikler systemer for ulike typer digitale leveranser, har vært riktig, sier Lars Andresen, administrerende direktør i NGI.

– Der vi tidligere leverte rapporter i etterkant, skal vi nå levere en heldigital løsning hvor kunder og samarbeidspartnere i sanntid kan få miljøovervåkingsdata direkte inn på mobil, laptop eller pc, sier Andresen.

Hirtshals på Nordjylland skal bli utslippsfri havn. Norwegian Hydrogen er med på et EU-prosjekt som skal bidra med hydrogenverdikjede. Vindturbiner skal produser e fornybar kraft til elektrolyse av vann.
Les også

Skal produsere 500 tonn hydrogen årlig

Nybrottsarbeid

Å utvikle en sensor-til-kunde-dataservice som gjennom målinger sikrer at inngrep i terrenget ikke påfører innbyggere og natur skadelige miljøpåvirkninger, er nybrottsarbeid.

– Ja, dette er et forsknings- og utviklingsprosjekt, hvor vi ved NGI vil utvikle helt nye  løsninger. Styrken vår er at vi har dybdekunnskap om det som skal måles og har hatt en avdeling for instrumentering og overvåking siden 1950-tallet. I tillegg har vi nå bygd oss opp solid digital kompetanse, slik at vi også kan levere etterspurte digitale løsninger, sier Andresen.

Etter årets store bondedemonstrasjoner, her fra Brussel, ble klimakravene til landbruket dempet. Men skal EU klare klimakravene, må utslippene i landbruket ned.
Les også

EU forbereder ny pakke med klimalover – landbruket blir problemet

Foregangskommunen Bærum

Framover vil store prosjekter som Ringeriksbanen, ny E16, Fornebubanen og E18 generere flere millioner kubikkmeter med jord- og løsmasser, og det kan skape miljøutfordringer. Bærum kommune ønsker derfor å overvåke og utnytte ressursene best mulig. Med bedre og sikrere overvåking vil det også være mulig å gjenbruke mer av massene.

– Pilotprosjektet vil kvalitetssikre løsningen og gi praktisk erfaring før den kan bli brukt på de mange utbyggingsprosjektene som kommer i Bærum og omegn de neste ti årene, sier prosjektdirektør i Bærum kommune, Tore Gulli.

Andresen roser Bærum kommune for at de har satt i gang prosjektet, og også det positive i at Viken fylkeskommune gjennom Regionalt forskningsfond Viken har virkemidler som kan delfinansiere slike satsinger:

– Bærum kommune har en egen innovasjonsstrategi. Det er morsomt for NGI som et forskningsinstitutt å jobbe med en kunde som etterspør nye løsninger og innovasjon av deres offentlige tjenester.

Elysian EX9.
Les også

Ny rapport: Elfly er ikke løsningen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.